Les campanes tubulars que l’Orfeó Català conserva al Palau de la Música d’ençà que se n’encarregà la construcció el 1892, tornen a sonar amb les màximes prestacions gràcies a la restauració a què Galdric Santana –autor de la tesi doctoral Les campanes i el carilló gran del temple de la Sagrada Família– les ha sotmeses recentment, després de facilitar-ne el retrobament als magatzems del Palau de la Música Catalana el 2013 passat.
Les campanes tubulars del Parsifal es van construir per a la col·laboració de l’Orfeó Català amb la Societat Catalana de Concerts, per a la interpretació de l’escena de “la consagració del Grial” del Parsifal de Wagner, dirigida pel mestre Antoni Nicolau.
Posteriorment, Antoni Gaudí les va demanar en préstec el 1915 amb l’objectiu de dissenyar un nou model de campana que permetés estalviar bronze i reduir el pes final i economitzar-ne els costos, de cara al disseny del carilló de la Sagrada Família.
El passat 9 de gener de 2014 les campanes van tornar a sonar en plenes condicions, després que Galdric Santana n’hagi completat la restauració, en l’espectacle que Carlus Padrissa va dissenyar per commemorar el centenari de l’estrena de Parsifal de Wagner a Barcelona. En paraules del mateix Galdric Santana, “el procés de restauració ha consistit en la substitució de les cordes històriques (que es troben guardades en una capsa a part, com a document per conservar), per unes de noves, amb un sistema que he aplicat mitjançant un tub de polietilè semirígid que separa les cordes de les vores del tub, i que permet que la vibració no sigui mai alterada (les vibracions duren més de 5 minuts). Això, a més, queda complementat mitjançant un folre de goma, per tal que no hi hagi desplaçament transversal”.
A més, Santana ha dissenyat un martell específic i a mida per a aquestes campanes, que ja s’ha estrenat en l’espectacle de La Fura dels Baus.