14/1/2014 |
La tècnica i la capacitat expressiva són els dos elements que ha de valorar el jurat del Concurs Francesc Viñas, juntament amb la potencialitat dels cantants. D'alguna manera, es tracta de preveure el futur a partir d'una base sòlida. "Cal tenir paciència perquè modular la veu és un treball físic i muscular, però també psicològic, que requereix anys de pràctica", va explicar ahir a Barcelona Birgitta Svendén, membre del jurat del concurs i directora general i artística de l'Òpera Reial d'Estocolm.
Svendén i la resta del jurat han d'avaluar els 476 cantants de 56 països que participen en la 51a edició d'un concurs que va començar amb unes proves que es van fer a París, Nova York, San Francisco, Madrid, Londres i Hamburg. Només els millors han arribat a la fase final que acull aquesta setmana el Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Entre el participants hi ha 210 sopranos, 50 mezzosopranos, 3 contralts, 91 tenors, 11 contratenors, 84 barítons, 18 baixos i 9 baixos-barítons. Tots ells opten als 24 premis, sis dels quals corresponen a la categoria oficial. La dotació total dels guardons és de 83.000 euros, a més de borses d'estudis, concerts i contractes professionals.
Gran presència coreana
Els guanyadors se sabran aquest divendres, 17 de gener, després de la prova final, que es farà al Gran Teatre del Liceu, i diumenge oferiran un concert final acompanyats de l'Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida per Gueràssim Voronkov. Enguany es manté la tendència de les últimes edicions i torna a haver-hi una gran presència de cantants de Corea del Sud -fins a 120-, que tenen "una gran perfecció tècnica", segons explica el tenor alemany Siegfried Jerusalem.
La soprano italiana Gabriella Tucci, que també forma part del jurat, destaca la importància del Viñas, perquè "no són tants els concursos que donen suport als joves cantants amb un potencial embrionari". Un altre jurat, el baríton menorquí Joan Pons, coincideix amb Tucci quan assegura que les noves generacions de cantants "volen anar massa ràpid i interpretar papers complexos en una edat massa primerenca". Segons Tucci, abans els cantants es podien "formar a poc a poc com a professionals", però la desaparició de petits teatres dificulta aquesta progressió.
Des que es va crear l'any 1963, pel Concurs Francesc Viñas hi han passat més de 10.000 cantants.
X.C.
Ara