ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L’Orquestra del Maresme celebra els 50 anys de l’estrena a Espanya de l’‘Stabat Mater’ de Dvořá

8/10/2013 |

 

L’Orquestra del Maresme celebra els 50 anys de l’estrena a Espanya de l’‘Stabat Mater’ de Dvořák al Palau

Camerart-Orquestra del Maresme

Camerart-Orquestra del Maresme

La formació Camerart-Orquestra del Maresme, juntament amb la Coral Sant Jordi, commemorarà el 50è aniversari de l’estrena a l’Estat espanyol de l’Stabat Mater d’Antonín Dvořák. Serà justament el mateix dia i al mateix escenari on aquesta obra s’interpretà per primera vegada a l’Estat, és a dir, el dia 10 de novembre d’enguany al Palau de la Música Catalana; la primera versió d’aquesta obra la va fer l’Orfeó Laudate, dirigit per Àngel Colomer i del Romero, el 10 de novembre de 1963.

De fet, Camerart-Orquestra del Maresme, que dirigeix Jordi Colomer, ha volgut aplegar dues efemèrides en un mateix acte: la celebració del seu 15è aniversari i la commemoració del 50è aniversari de l’estrena de l’Stabat Mater de Dvořák, i ha convidat per a l’ocasió la Coral Sant Jordi i els solistes Laura Lavilla (soprano), Mireia Pintó (contralt), Francesc Garrigosa (tenor) i Jordi Ricart (baix).

L’any 1998 naixia l’Orquestra Camerart amb la convicció que una orquestra d’àmbit comarcal al Maresme podia ser un projecte social molt suggeridor i alhora una eina d’enriquiment social i artístic, com també de projecció de la comarca més enllà dels seus límits geogràfics. A partir de l’any 2000 prengué el nom d’Orquestra del Maresme, però el 2007 va recuperar també el nom artístic original, tot esdevenint Camerart-Orquestra del Maresme (C-OM). Des de la seva creació, la C-OM ha rebut el suport decidit dels ajuntaments i de diverses entitats culturals de la comarca, i ha actuat a la major part del territori del Maresme organitzant durant diversos anys el seu propi cicle de concerts. També ha actuat per la geografia catalana, a l’Estat espanyol i a Colòmbia.

Fins ara la C-OM ha alternat la música purament instrumental, especialment dels grans autors de tots els temps (Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Schubert, Rossini, Villa-Lobos, Britten, etc.), amb la música simfonicocoral. El seu repertori per a cor i orquestra abasta obres com la Passió segons sant Mateu, Passió segons sant Joan i Missa en Si menor de Bach, El Messies de Händel, Vesprae Pro Festo Sancti Innocenti de Haydn, Requiem de Fauré, Missa en Sol major de Schubert i la cantata Wer nur den lieben Gott lässt walten de Mendelssohn. La divulgació d’obres d’autors catalans també és un aspecte cabdal de la formació. Així, una part del seu repertori conté obres de compositors com Fàbrega, Morera, Borgunyó, Toldrà, R. Lamote de Grignon, Benejam, De la Riba, Guinovart, Casellas i Bertran.

D’altra banda, Camerart-Orquestra del Maresme completarà l’agenda d’actuacions d’aquest 2013, de moment amb tres concerts: a Mataró, el 29 de novembre (Foment Mataroní, 21.30 h); a Sant Andreu de Llavaneres, el 30 de novembre (església parroquial, 18 h) i a Arenys de Mar, l’1 de desembre (Teatre Principal, 19 h). El repertori d’aquests concerts serà el mateix, els Concerts de Brandenburg núm. 4 i 5 de J. S. Bach, i el Concert per a flauta de bec i flauta travessera, en Mi menor de Telemann.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet