No té ni dos anys de vida, però la irrupció de la Giorquestra en el panorama musical gironí s'ha fet notar, sobretot en l'àmbit de la clàssica. La seva anunciada versatilitat és patent, i, després d'actuar al costat d'artistes de la talla de Nina, Albert Guinovart, Gemma Coma-Alabert, Jordi Molina, Alba Ventura, Mireia Farrés i Vicens Prats, la GIO torna per acompanyar el violoncel·lista Lluís Claret en el primer concert que aquest reconegut solista ofereix a l'Auditori de Girona. El concert, que s'emmarca en la temporada de l'Auditori de Girona, tindrà lloc diumenge, 13 d'octubre, a les set del vespre, a la Sala Montsalvatge (preus entre 20 i 30 euros).
El programa del concert, dirigit pel titular de la GIO Marcel Sabaté, inclou, com a principal atractiu, el Concert per a violoncel i orquestra núm. 1 en do major de Joseph Haydn, una obra marcada per l'equilibri formal i els contrastos sonors. El Concert en do major es va considerar perdut durant molt de temps, però quan va ser redescobert, el 1961, entre els fons del Museu Nacional de Praga, es va imposar immediatament en el repertori a causa de les seves qualitats i de l'existència de molt pocs concerts per a aquest instrument, sobretot de l'època clàssica.
El programa també inclou la Simfonia núm. 5 en si bemoll major, una obra mestra de Franz Schubert, en què l'autor sembla fer balanç dels seus coneixements abans de llançar-se a explorar nous horitzons; l'obra Kol Nidrei op. 47, una suite per a violoncel i orquestra de Max Bruch amb un marcat lirisme i l'Idil·li de Siegfried de Wagner, com a homenatge a aquest compositor en el seu bicentenari.
Carrera dilatada
Nascut a Andorra el 1951, Lluís Claret ha seguit una àmplia carrera iniciada sota el mestratge d'Enric Casals. Ha guanyat els primers premis en concursos internacionals com ara el de Bolonya (1975), el Pau Casals (1976) i el Msitilav Rostropòvitx (1977). El seu repertori s'estén des de Bach fins als contemporanis i comprèn estrenes, primeres audicions i obres dedicades de molts compositors actuals (Dutilleux, Lutoslawwski, Boulez, Xenakis, Guinjoan...). Claret també sosté una activitat pedagògica en escoles de música i conservatoris.