ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concert 11/9 estrena obres Lamote de Grignon i Oltra i reprèn ‘Nova Catalònia’ de Joan Manén

9/9/2013 |

 

adaptaci__imatge_horitzontal_11set

La Fundació Mas i Mas –en coproducció amb L’Auditori i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i amb la col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona– organitza per tercer any consecutiu el Concert 11 de Setembre. La gran novetat de l’edició del 2013 és el canvi de lloc del concert, que se celebrarà a L’Auditori, a Barcelona, i que a partir d’ara s’anirà alternant entre el Palau de la Música Catalana i L’Auditori. També enguany s’incorpora a l’esdeveniment l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) –és previst que la Banda Municipal de Barcelona en sigui també la formació musical en edicions futures. Hi actuarà com a solista el pianista Albert Guinovart i l’Orfeó Català intervindrà en l’acte, seguint la col·laboració iniciada l’any passat; el concert serà dirigit per Xavier Puig.

Ricard Lamote de Grignon

Ricard Lamote de Grignon

En aquesta edició del Concert 11 de Setembre s’estrenaran dues obres. D’una banda, el Concert màgic de Ricard Lamote de Grignon, i de l’altra, la versió orquestral de la Rapsòdia de Manuel Oltra; també s’interpretarà la simfonia Nova Catalònia de Joan Manén –en la seva versió completa, amb cor final–, obra “resident” d’aquest ja consolidat i institucionalitzat Concert 11 de Setembre. El concert es clourà amb la interpretació de la versió per a cor i orquestra d’Els Segadors que el mestre Antoni Ros Marbà va arranjar l’any 2005. A aquesta tasca destacada de recuperació de patrimoni musical català, per a l’edició de l’any que ve també s’hi afegirà la de creació, ja que és previst l’encàrrec de dues obres noves.

Nova Catalònia, una de les composicions més importants de Joan Manén –la va compondre als 17 anys–, és una obra de gran lirisme i exuberància, estructurada en quatre moviments, en què Manén, a partir de melodies populars, il·lustra el ressorgiment de la pàtria i l’esperança del triomf. Es va estrenar al Teatre Líric de Barcelona l’any 1900 i més endavant va ser recomposta completament pel mateix Manén i reestrenada el 1907 a Alemanya; posteriorment la van interpretar nombroses orquestres, com la Filharmònica de Berlín o l’Orquestra Pau Casals. D’aleshores ençà, però, se n’han fet molt poques interpretacions. Aquest any s’interpreta completa, amb la part coral final, de la qual es va trobar la particel·la corresponent a l’arxiu de l’Orfeó Català.

El pianista Albert Guinovart

El pianista Albert Guinovart

El Concert màgic, per a piano i orquestra va ser una obra composta per Ricard Lamote de Grignon com a banda sonora del film del mateix nom, dirigit per Rafael J. Salvia el 1952, i que no s’ha interpretat mai en públic; el pianista Albert Guinovart serà l’intèrpret de la part solista. Guinovart explica que es tracta d’un concert “molt fàcil de sentir, però molt difícil de tocar”. “És un concert preciós –diu–, molt influenciat pel romanticisme, perquè va ser pensat per ser banda sonora d’una pel·lícula, però amb una orquestració molt forta, la qual cosa obliga a tocar molt fort.” Per la seva banda, David Craven, nét de Ricard Lamote de Grignon, va explicar breument les circumstàncies de la composició d’aquesta banda sonora, encàrrec que el seu avi va acceptar “perquè necessitava ingressos, després d’haver estat rehabilitat pel règim polític, i perquè li encantava el cinema”. Lamote va escriure 21 bandes sonores entre 1951 i 1959.

En la presentació d’aquesta tercera edició del Concert 11 de Setembre, hi van ser presents el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el director de Promoció dels Sectors Culturals de l’ICUB, Llucià Homs; el director general de L’Auditori, Joaquim Garrigosa; la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla; la gerent del Grup Mas i Mas, Marta Mas, i el director artístic del Concert 11 de Setembre, Xavier Puig. També hi van assistir el director general del Palau de la Música Catalana, Joan Oller; el gerent de l’OBC, François Bou, així com també el director de l’Orfeó Català, Josep Vila i Casañas. Tots els mandataris van expressar la seva satisfacció per la col·laboració institucional i els esforços comuns que fan possible aquesta iniciativa cultural que ja ha esdevingut tradició i colofó per a una diada que combina el sentit polític i cultural del nacionalisme català.

El Concert 11 de Setembre tindrà lloc a la Sala 1-Pau Casals de L’Auditori a les 20.30 h; les entrades tenen un preu entre 15 i 39 euros i ja són a la venda a les taquilles de L’Auditori, Ticket Rambles i al portal Telentrada.

Una actuació de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. © Carles Domènec

Una actuació de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. © Carles Domènec

D’altra banda, el Cor Jove dels Països Catalans (CJPC), l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) i el Cor Jove de l’Orfeó Català participaran aquest dimecres, 11 de setembre, en un dels actes organitzats per l’Assemblea Nacional Catalana a la plaça de Catalunya de Barcelona amb motiu de la Via Catalana i de la celebració de la Diada. L’acte començarà a les 17.15 h amb la interpretació d’El cant dels ocells, després s’interpretarà el fragment “Himne a la joia” de la Novena Simfonia de Beethoven, El cant de la Senyera i, finalment, Els Segadors, en una versió orquestrada per Salvador Brotons, director titular de l’OJIPC. Totes tres formacions estaran dirigides, en aquesta ocasió, per Esteve Nabona, director titular dels dos cors.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet