Pau Casals observant un quadre a casa seva Foto: El Temps
Genial i també polifacètic. A més de ser un dels catalans més internacionals, de parlar en la llengua de Ramon Llull a les Nacions Unides i compondre l'immortal Cant dels ocells, Pau Casals i Defilló (1876-1973) va excel·lir en altres àmbits. Símbol de la pau, pedagog musical i violoncel·lista expert. De fet, reconeguts companys de professió li van dedicar enceses lloances, com "rei de l'arquet".
Però hi ha una faceta del mestre que roman inèdita per al gran públic: el seu vessant com a col·leccionista d'art. Aquest aspecte ha estat motiu del llibre de l'historiador Francesc Fontbona Pau Casals, col·leccionista d'art (Viena Edicions), farcit d'il·lustracions en color. L'obra repassa de manera exhaustiva el catàleg que el músic va anar reunint durant la seva vida, primer com a regal i, a partir de la dècada de 1920, com a "militant" actiu i assidu de la majoria de galeries d'art de Barcelona.
Si bé part del catàleg ja s'havia exposat i estudiat parcialment, ara s'han pogut identificar moltes de les obres que havien quedat anònimes, ja que Casals hagué de deixar la col·lecció en marxar a l'exili. Fontbona ha examinat detalladament l'epistolari entre el músic i els artistes, una tasca que li ha permès desxifrar moltes signatures fins ara il·legibles i identificar algunes obres.
Les peces s'exposen fins al 6 d'octubre al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona.
Col·lecció àmplia i variada
Casals va acumular prop de 400 peces, entre pintures, escultures, dibuixos i estampes (gravats, litografies). N'han quedat fora algunes cromolitografies emmarcades -que a criteri de l'autor del llibre tenien més vocació decorativa que creativa- i les figuretes de pessebre, les peces de ceràmica, les medalles, els objectes decoratius i la indumentària, que s'inclouran en un futur llibre.
Tal i com explica al pròleg Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, la inquietud artística de Casals "es va posar de clarament de manifest quan va fer confiança a l'arquitecte noucentista Antoni Puig i Giralt perquè construís la seva vil·la a Sant Salvador (El Vendrell), un dels espais més significatius de la qual va ser, a més del jardí, la galeria d'escultures situada arran de la platja, on trobem representats escultors com ara Josep Llimona, Josep Clarà, Santiago Costa Vaqué i Josep Dunyach".
Pel que fa la pintura, destaquen les obres de Rafael Benet Vencells, Ramon Casas, Eugène Carrière, Joaquim Mir o Josep Amat. Són olis, sobre tela, cartró i vidre. Quant a dibuix i obra original sobre paper, la col·lecció inclou obres de Ramon Casas (nombrosos retrats), Ramon López, Josep Parera o Lluïsa Vidal.
En escultura, busts de Josep Martí, estàtues de Gustav Schütz o unes mans de Casals fetes per Miquel Paredes. També hi ha una generosa representació d'estampes, amb artistes com Ricardo Baroja o Julio Rosuero, que va fer una litografia de Don Quijote.
Robert Baldock, biògraf de Casals, justificava així aquesta admiració del músic pel col·leccionisme. "Va rebre l'estil d'educació propi d'un hereu del tron: un aprenentatge civilitzat de les humanitats, un coneixement ampli dels problemes científics i filosòfics del moment, una gran insistència amb les llengües estrangeres i una intimitat privilegiada amb les arts".