L'abril de 1913, un grup de joves van decidir crear una associació de música de càmera. No seria una aventura curta. Van organitzar 300 concerts en 23 anys i van portar a Barcelona grans compositors europeus, com Schöenberg, Stravinsky, Ravel, Milhaud, Prokófiev o Strauss. L'Associació de Música de Càmera de Barcelona va tenir com a directors artístics Enric Granados i Pau Casals. Va desaparèixer el 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil.
La Fundació Mas i Mas, conjuntament amb el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) ret aquest agost un homenatge a aquesta associació amb el cicle 30 Minuts de Música al Museu. Cada concert programat té alguna relació amb l'aventura que van emprendre ara fa cent anys aquests joves inquiets. "Tenien una visió molt noucentista. Creien que s'havia de fer país a partir de la cultura. Eren amants de la música i no volien limtar-se a l'òpera italiana del Liceu i als Cors de Clavé. Volien poder gaudir de la música de càmera que es feia a Europa", explica el musicòleg i director artístic del cicle, Xavier Chavarría.
Els socis de l'Associació de Càmera s'ho prenien molt seriosament: feien programes de mà de més de 30 pàgines amb comentaris sobre el concert i sobre com s'havia de comportar el públic. Les advertències podien ser un pèl intimidatòries: "Tota persona que durant els nostres concerts es veiés molestada per converses alienes o qualsevol altra inconveniència, és pregada de donar-ne coneixement immediat als acomodadors de la sala, els qui ho comunicaran a la Junta Directiva". Es tractava de canviar els hàbits del públic: "Volien educar l'audiència. Això és noucentisme pur i dur", emfatitza Chavarría.
"Van morir d'èxit", diu Chavarría. L'Associació de Càmera va fer el primer concert el 14 d'abril del 1913. En aquell moment eren només 80 socis que pagaven 5 pessetes per assistir a tota la temporada de concerts. Van arribar a superar els 1.800 socis. La música dels grans compositors europeus i catalans es podia escoltar a la Sala Mozart del Carrer Canuda, que ja no existeix, a l'Auditori Granados de l'Avinguda Tibidabo i al Palau de la Música. L'Associació de Música de Càmera va fer un centenar de primeres audicions i va propiciar que s'estrenessin a Catalunya 40 obres.
L'associació va tenir un final tràgic. L'últim concert es va celebrar l'11 de juny del 1936. La guerra i l'assassinat del secretari i ànima de l'associació, Manuel Clauselles, van truncar el projecte. Aquest agost, però, la seva música es podrà tornar a sentir. El cicle s'inaugura avui amb un concert de la Banda Municipal de Barcelona a la plaça del Rei. Sota la direcció de Salvador Brotons, s'interpretaran obres de Wagner, Strauss, Britten/Berkeley, Morera i Serra. "Com l'Associació, la Banda Municipal va contribuir a popularitzar la música clàssica i va viure la seva primera època daurada a la dècada dels vint i trenta del segle passat", explica Chavarría.
El concert d'avui recorda un moment especial. El març del 1925, quan Richard Strauss va visitar Barcelona, va escoltar la Banda Municipal a la plaça del Rei. El compositor va quedar impressionat per l'execució de Mort i transfiguració i va demanar dirigir la Banda Municipal al concert següent. Ho va fer el 19 de març de 1925 amb una plaça de Sant Jaume plena de gom a gom.