ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'hora de la guitarra

20/7/2013 |

 

 

La sala de les guitarres del Museu de la Música tindrà molta més vida a partir d'ara Foto: JUANMA RAMOS.
 
Barcelona desconeix que atresora una col·lecció d'instruments única al món

El Museu de la Música de Barcelona idea un pla de visites amb concerts per difondre el seu fons d'instruments

El Museu de la Música de Barcelona té un tresor i no el té pas amagat, però sí que passa “desapercebut”, reconeix el seu director, Jaume Ayats. És “la millor” col·lecció de guitarres del món, o en tot cas una de les de més valor i interès internacional, integrada per prop d'un centenar d'instruments històrics, la meitat dels quals s'exhibeixen a l'exposició permanent del museu, en una sala pròpia, al marge del recorregut cronològic. Però fins i tot així, no llueixen, segurament perquè no es coneixen prou, cosa que a partir d'ara canviarà. El museu ha posat en marxa una estratègia per difondre aquest patrimoni que custodia: unes visites comentades amb un concert final, sis dies a la setmana (de dimarts a diumenge) en dos horaris (15.30 h i 16 h).

La col·lecció de guitarres del Museu de la Música és meravellosa. Reuneix un conjunt d'instruments que van des de finals del segle XVII fins a l'actualitat. Les peces barroques són molt destacades, especialment icònica és la que es coneix com “la guitarra dels lleons” per la decoració que té a la taula harmònica (va ser construïda a la península cap al 1700), sobretot apreciada per la riquesa de ressonància i la llargada dels sons.

Les guitarres més preuades de la col·lecció són, probablement, les dues construïdes per Antonio de Torres, considerat per alguns l'Stradivari de la guitarra, pare de la definició i consolidació de la guitarra clàssica moderna. La guitarra que va construir a Sevilla el 1859, la joia del museu, és tota una llegenda per als grans guitarristes per la puresa i la brillantor del seu so.

La visita té una durada d'una hora. Abans d'entrar a la sala de les guitarres, es fa un recorregut per diferents espais del museu per tal de conèixer les influències i els inicis de la guitarra a través dels seus predecessors, com el charango, el llaüt, l'ud àrab i altres instruments de corda pinçada. La visita culmina amb un concert de vint minuts a càrrec de dos intèrprets especialistes en la interpretació de la guitarra antiga, Jacob Lenson i Belisana Ruiz, amb obres com Capricho árabe, de Francesc Tàrrega, les variacions sobre la Flauta màgica, de Ferran Sor o Asturias, d'Albéniz.

També amb la missió de rellançar el fons de guitarres, el museu posarà al mercat, les pròximes setmanes, el CD La guitarra dels Lleons, amb enregistraments de quatre guitarres històriques de la col·lecció a càrrec de l'intèrpret de música antiga Xavier Díaz-Latorre.

La col·lecció no està tancada. Ayats emfasitza que aviat hi haurà noves incorporacions rellevants, com ara la guitarra de Josep Anselm Clavé, que actualment s'està restaurant.

M.P
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet