ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un informàtic menorquí demostra que Bach no va compondre vuit dels seus preludis

4/7/2013 |

 

Es tracta d'obres l'autoria de les quals ja provocava dubtes

Johann Sebastian BachJohann Sebastian Bach

Vuit dels preludis per a orgue inclosos en el catàleg de Johann Sebastian Bach no són, en realitat, del cèlebre músic. Aquesta és, si més no, la tesi del violinista menorquí i doctor en informàtica Antoni Tudurí, que ha desenvolupat un mètode d'anàlisi de partitures que li ha permès demostrar que Bach no és autor de vuit de les peces que se li atribueixen, sinó que van ser creades per altres músics. "Són obres atribuïdes a Bach sobre les quals els musicòlegs ja tenien dubtes de l'autoria. El resultat de l'aplicació del mètode que he desenvolupat és concloent", ha indicat l'investigador en declaracions a EFE.

Tudurí (Maó, 1970) ha analitzat un per un els vuit preludis catalogats com a 'BWV 553-560' i ha conclòs que només tres d'ells, "'BWV 556', 'BWV 559' i 'BWV 560', van ser compostos per Bach, mentre que els altres són obra de Johann Ludwig Krebs, alumne del geni alemany a Leipzig. Pel que fa als preludis 'BWV 692', 'BWV 693' i 'BWV 748' va comprovar que són creacions de Johann Gottfried Walther, compositor coetani i cosí de Bach.

 

Patrons distintius

Tudurí ha desenvolupat un sistema que es basa en l'estudi de nombroses obres per tal d'establir els patrons distintius de cada autor i comparar-los amb partitures concretes d'atribució dubtosa. Tot buscant coincidències, el programa informàtic elaborat pel músic balear inclou el percentatge d'ús de les diferents notes, els intervals melòdics utilitzats i la freqüència de les figures.

Segons Tudurí, el seu mètode de comparació i atribució d'autories en casos dubtosos aconsegueix més bons percentatges d'èxit que els sistemes utilitzats en l'actualitat. El propòsit de l'informàtic violinista no és refutar autories contrastades ni contradir els historiadors de la música, sinó "contribuir a aclarir dubtes sobre obres anònimes o la catalogació de les quals està en entredit. Hi ha molts espais foscos al segle XVI, XVII i XVIII, gran quantitat d'obres anònimes o dubtoses", destaca Tudurí sobre la utilitat del sistema que ha desenvolupat.


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet