ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El 31è Festival de Cantonigròs convida ‘Los Chicos del Coro’ per a la inauguració

3/7/2013 |

 

 

El cor infantil Coral de Saint-Marc

El cor infantil Coral de Saint-Marc

El Cor Infantil de l’Orfeó Català serà enguany un dels cors participants, en la seva primera actuació en el Festival

Durant quatre dies, del 18 al 21 de juliol, la ciutat de Vic tornarà a ser escenari d’un diàleg universal gràcies a l’art i la cultura; és el segon any en què el Festival Internacional de Música de Cantonigròs (FIMC) se celebra a la capital d’Osona, al Teatre l’Atlàntida i en altres indrets de la ciutat. Les raons, com ja es va apuntar l’any passat responen, bàsicament, a factors tècnics i d’optimització de recursos econòmics. El Festival, considerat una de les manifestacions de música coral més importants del món, tindrà com a convidat per a la inauguració el cor infantil Coral de Saint-Marc, més conegut com Los Chicos del Coro, dirigit per Nicolás Porte. Aquesta formació que va néixer a Lió celebra els 10 anys de la seva participació al cinema amb la banda sonora del film Los chicos del coro (títol original en francès Les choristes, dirigit per Christophe Barratier i estrenat el 2004), una pel·lícula de gran èxit comercial que promou l’entusiasme i els valors de la música. El concert inaugural serà el dijous 18 de juliol, a les 20.30 h; una hora abans, just després de la cerimònia de benvinguda, els grups Loughgiel-Folk Dancers, d’Irlanda del Nord; Xinghai C. Music Victoria Girl’s Choir, de la Xina; i Its Student Choir, d’Indonèsia, oferiran la primera mostra d’aquesta 31a edició.

D’altra banda, enguany al Festival participarà (fora de competició) la Leicestershire Arts Youth Wind Orchestra, una banda de joves músics entre 14 i 18 anys seleccionats per audició prèvia, amb assaigs regulars durant l’any. L’objectiu del grup és oferir la possibilitat a joves talents de treballar el repertori clàssic de banda i també versions de coneguts estàndards del pop i el jazz, i interpretar-los en diversos auditoris d’Anglaterra i arreu d’Europa.

Oriana Youth Female Choir d’Odessa, Ucraïna

Oriana Youth Female Choir d’Odessa, Ucraïna

Un total de 32 grups procedents d’una vintena de països tan diversos com l’Índia, Indonèsia, Rússia, Bèlgica, Moldàvia, Veneçuela, Irlanda del Nord o la Xina donaran a conèixer les seves propostes de cant coral i dansa. Tots ells, que sumen la presència d’unes 1.250 persones, participaran en els diversos concerts i competicions del certamen: cors mixtos fins a 40 veus (competició 1); cors infantils fins a 40 veus (competició 2); cors femenins fins a 36 veus (competició 3); cors mixtos, femenins o masculins fins a 40 veus (competició 4), i grups de danses fins a 35 components (competició 5). Aquest any, per primera vegada, el certamen comptarà amb la participació del Cor Infantil de l’Orfeó Català, que actuarà el diumenge 21 de juliol en la competició de cors infantils (matí) i en el concert de cors (tarda).

Cor Infantil de l’Orfeó Català. © Lorenzo di Nozzi

Cor Infantil de l’Orfeó Català. © Lorenzo di Nozzi

Glòria Coma, directora del Cor Infantil de l’Orfeó Català, ens explica que, tot i que no és gens partidària de participar en concursos, el Cor hi participa pel que significa el Festival de Cantonigròs i per l’estreta relació del Festival amb la institució de l’Orfeó Català i el Palau de la Música; perquè és “un concurs del país en el qual la trobada amb altres cors d’arreu del món i d’altíssim nivell suposa una experiència única, molt enriquidora i pedagògica”. El vessant pedagògic és el que la directora defensa a ultrança; així, “el nostre objectiu no és guanyar, sinó veure i escoltar altres cors i cantar el millor possible”. El Cor Infantil de l’Orfeó Català actuarà en la competició 2 amb l’obra obligada de la seva categoria, El cavaller enamorat de Joan Manén i amb les composicions Tantum ergo (per a cor i piano) de Gabriel Fauré i Si us plau! de Ricard Lamote de Grignon; en el concert de cors també interpretaran, a més de les obres del concurs, altres obres del seu repertori habitual. “Ens fa molta il·lusió participar-hi, volem créixer veient cors d’altres països, superar-nos i que els cantaires gaudeixin amb l’experiència. Hi anem per fer-ho bé, no per guanyar”, conclou Glòria Coma. L’any passat hi va participar el Cor de Noies de l’Orfeó Català. La resta de representants catalans són l’Esbart Castelldefels i el Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat; pel que fa a la representació de l’Estat espanyol, hi participen el Coro Aurum i Los Peques del León de Oro, ambdós de Luanco, Astúries.

Folk Dance and Songs Ensemble Shumen, Bulgària

Folk Dance and Songs Ensemble Shumen, Bulgària

Un dels objectius del Festival és homenatjar i donar a conèixer aquells músics i creadors que han estat impulsors de vida musical a Catalunya i a la resta del món. Així, les obres obligades d’aquesta edició són la sardana El cavaller enamorat de Joan Manén, per a la competició 2 (cors infantils); Laudi alla Vergine Maria de Giuseppe Verdi, per a la competició 3 (veus femenines fins a 36 veus), i Veni del noruec Knud Nystedt, per a la competició 1 (cors mixtos fins a 40 veus).

D’altra banda, i amb la finalitat de fer extensible el Festival a totes les persones que, per les seves limitacions, no poden ser presents als actes, el certamen proposa per segon any l’Off Festival. Es tracta d’una programació d’actuacions de música i danses d’arreu del món al marge de les competicions i els concerts oficials que tindran lloc en espais i residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe de les diverses actuacions del Festival, així com en escenaris exteriors de la ciutat. Aquestes actuacions es duran a terme del 19 al 21 de juliol.

Com ja és tradició, el cant de l’himne del Festival interpretat pels grups participants i el públic assistent posarà punt final al certamen. La cerimònia de cloenda tindrà lloc el diumenge 21 de juliol, un cop realitzats els concerts internacionals i lliurats els premis corresponents a les diverses competicions. També, i per cinquè any, es convoca un concurs amateur de fotografia amb la finalitat de captar la filosofia del Festival a través de l’objectiu.

Shaoxing Aiyue Teacher’s Choir de Shaoxing, la Xina

Shaoxing Aiyue Teacher’s Choir de Shaoxing, la Xina

Així doncs, està previst concedir premis en metàl·lic fins a un total de 10.000 euros, a més de diversos trofeus per a cada competició, i per tercer any també es concedirà el Premi de Votació Popular al millor grup de danses de la competició 5. El jurat de música estarà format per Lluís Vila (director musical del Festival), Carles Gumí, Francesc Busquets, Martina Batic, Mateja Cernic, Christopher Horner, Tomàs Rosado, Xavier Solà, Cèsar Calmell, Lluís Millet, Maria Lluïsa Cortada i Sebastià Bardolet; pel que fa al jurat de dansa, en formaran part Ria Schneider, Josep Rubio, Francesc Casadesús i Josep Mas Pineda. També, com ja és habitual, el Festival compta amb la participació desinteressada i entusiasta de 820 col·laboradors i famílies voluntàries, de 16 poblacions, i es preveu una assistència de públic de 20.000 espectadors. El Festival disposa enguany d’un pressupost de 225.000 euros, mentre que l’any passat va ser d’uns 250.000 euros.

Cantonigròs 2013_cartell

Des de l’any 1983, en què va néixer el Festival, fins a l’actualitat hi han participat 83 països dels 5 continents. En relació amb el nombre d’agrupacions, hi han actuat 1.501 cors i grups de dansa –130 dels quals catalans–, i quant a la suma de participants, han estat 72.000 persones. En 30 anys, es calcula que prop de mig milió de persones hi han assistit com a públic. El Festival ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, amb el Premi d’Honor Jaume I, atorgat per la Fundació Jaume I, així com també amb el Premi Nacional de Cultura 2003 de la Generalitat. L’any 2002 es va constituir la Fundació Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb seu al poble de Cantonigròs i presidida per Josep Maria Busquets Galera. Fa cinc anys, el Festival va passar a formar part de l’Associació Europea de Festivals (EFA-AEF), tot consolidant la seva transcendència a nivell europeu. El 2011 el certamen es va incloure en el marc de Festclassica, l’Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica. Un dels objectius del Festival també és mostrar la identitat catalana arreu del món per mitjà de la convivència que afavoreix la trobada; per això aquest any el cartell del FIMC és prou significatiu en aquest sentit.

El preu de les entrades del Festival oscil·la entre 14 i 25 euros; també s’hi apliquen descomptes especials. Es pot consultar el detall de la competició, dels grups participants i la totalitat d’activitats al web del Festival: www.fimc.es.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet