Durant l'acte de benedicció ja s'hi podran escoltar els primers compassos, amb les intervencions musicals que oferirà Valentí Miserachs, president emèrit del Pontifici Institut de Música Sacra de Roma. I diumenge a la tarda hi haurà el concert inaugural, a càrrec del professor holandès Wim Diepenhorst.
La caixa de l'orgue de la catedral de Tarragona és del segle XVI, però l'instrument no era l'original. Aquell es va substituir per un orgue romàntic americà durant el primer terç del segle passat, i fins i tot l'any 1973 se'n van canviar algunes parts. El resultat era una baixa qualitat acústica. El nou orgue té tres teclats manuals i un de pedal, i 2.712 tubs funcionals, dividits en 44 registres.
Pel que fa al moble, és un dels pocs renaixentistes que hi ha a la Península. I les seves dimensions són gegantines: les dues portes monumentals fan 7 metres d'alt per 5 d'ample, i tota la caixa fa 23 metres d'alt. El moble incorpora tot el sistema estructural propi del Renaixement, entaulaments i ordres clàssics, i tot el repertori ornamental a la romana, grotescos, àngels, garlandes i bustos, entre altres elements.
En la restauració integral de l'instrument s'hi han invertit 1,2 milions d'euros. L'octubre del 2005 es va signar el contracte per a la restauració. L'Arquebisbat, la Diputació i l'Ajuntament de Tarragona es van comprometre en el finançament del projecte, al qual es va afegir posteriorment l'aportació econòmica de la Generalitat. A partir d'aquell moment, els enginyers i tècnics de l'empresa holandesa Verschueren Orgelbouw Heythuysen (VOH) –una de les més prestigioses en restauració i construcció d'orgues– van poder emprendre l'estudi i la posterior execució. Ara, l'instrument «serà un dels millors d'Europa», segons l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.
L'Arquebisbat vol recordar que el projecte es va poder impulsar gràcies a la voluntat de dues famílies tarragonines que, l'any 2002, van assumir el cost de 12.000 euros de l'estudi i el posterior projecte de reforma de l'instrument.