ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Esplendor organista a Montserrat

13/6/2013 |

 

 

L'alemany Ullrich Böhme serà un dels protagonistes del Festival Orgue

L'orgue és el rei dels instruments. Té una presència magnífica i una expressivitat sonora inigualable. Tanmateix, és molt més que la suma de les seves capacitats. Així ho pensa Jordi-Agustí Piqué, director artístic del Festival Internacional Orgue de Montserrat Abat Cassià M. Just, In Memoriam , que consta de cinc concerts gratuïts que se celebraran a la basílicia de Santa Maria de Montserrat del 29 de juny al 30 d'agost. "Afrontem la tercera edició sota l'epígraf Encontres i amb un programa eclèctic format per diferents elements que es troben al voltant de l'orgue", diu Piqué.

Òbviament, el gran protagonista del festival és l'orgue de Montserrat, inaugurat el març del 2010, però la intenció de Piqué és que l'instrument engegui "un diàleg cultural". Un camí per aconseguir-ho és implicar grans solistes en recitals compartits amb grups corals i música de cambra per oferir el gran repertori organístic clàssic i contemporani, i no només litúrgic.

El festival s'inaugurarà el 29 de juny, a les nou del vespre, amb l'estrena de la versió per a orgue, solistes i cor d'El pessebre de Pau Casals. "És una versió feta a partir de la partitura d'orquestra", precisa Piqué. L'organista serà Mercè Sanchís i l'acompanyaran els cors de la Federació Catalana d'Entitats Corals i els solistes Elena Copons, Gemma Coma-Alabert, David Hernández, Xavier Mendoza i Pau Bordas, sota la direcció de Daniel Mestre.

El "successor" de Bach

La segona cita, el 20 de juliol, tindrà un caire ben diferent. Serà un recital d'Ullrich Böhme, "successor de Bach" als orgues de l'església de Sant Tomàs a Leipzig. "L'hem convidat perquè interpreti música del mestre de Leipzig: música centreuropea per demostrar les possibilitats de l'orgue de Montserrat", explica Piqué, que per a l'edició de l'any que ve té el repte de "portar el gran simfonisme".

La diversitat encara és més evident en el concert del 2 d'agost, que forma part de les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat. Servirà per presentar un clavicèmbal artesanal construït per Ignacio Bidart. "No n'havíem tingut mai, de clavicèmbal, a Montserrat", recorda Piqué, que precisament serà un dels intèrprets, juntament amb Miquel González, d'un diàleg entre aquest clavicèmbal i un orgue positiu. El repertori inclou els concerts per a dos teclats del pare Antoni Soler, antic escolà de l'abadia.

Montserrat Torrent

El festival, que té un pressupost de 15.000 euros -"Modest i sense subvencions", diu Piqué-, organitza el 17 d'agost una trobada entre l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, dirigida per Gerard Claret, i Josep Vicent Giner, titular de l'orgue de València, a propòsit dels concerts per a orgue i orquestra de Händel, que també s'interpretaran a Andorra. L'estiu organístic s'acabarà el 30 d'agost amb un homenatge a l'organista barcelonina Montserrat Torrent, nascuda el 1926. Ella mateixa interpretarà obres del seu repertori. El recital forma part del Curs d'Organistes de l'Església de Montserrat.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet