Leipzig ha honorat per fi a Wagner. Ha sigut un reconeixement tardà del geni universal nascut en aquesta ciutat el 22 de maig de 1813. L'escultura mostra el compositor en la seva joventut, embolicat en una enorme ombra. La inauguració de l'escultura, obra de Stephan Balkenhol, i el posterior concert a la Universitat han sigut el punt culminant de l'Any Wagner a Leipzig. Les commemoracions del bicentenari han constat d'uns 70 actes.
El disseny de l'escultura reflecteix els sentiments dels propis alemanys cap a un compositor tan estigmatitzat com controvertit, principalment per un antisemitisme confés en vida que el va convertir, mig segle després de mort, en icona propagandística del nazisme. "Wagner representa com cap altre artista la nostra pròpia història trencada", ha apuntat el ministre de Defensa, Thomas de Maizière, màxim representant institucional en la cerimònia de la ciutat natal de Wagner.
"A alguns alemanys els costa encara admirar obertament a Wagner per aquest factor, altres apel·len a la teòrica neutralitat de la seva música per adorar la seva grandesa i després hi ha els que el veneren per pura fascinació pel mal", resumia Nike Wagner, descendent del compositor, una de les dissidents més reconegudes de la saga Wagner.
Bayreuth també homenatjarà Wagner
Bayreuth no necessita mirar al calendari per rendir homenatge a Wagner, ja que la ciutat és exponent del culte incondicional i exclusiu al compositor de l'L'anell dels nibelungs'. Va ser la ciutat escollida per Wagner per aixecar un teatre, la construcció el va arruïnar a ell i a diversos dels seus mecenes.
Pel 26 de juliol s'anuncia l'esdeveniment més esperat dels wagnerians de tot el món després de diverses temporades de sequera de grans impactes a Bayreuth: l'estrena d'un nou 'Anell', del provocador Frank Castorf.
El vell teatre de Bayreuth va obrir excepcionalment les portes per al concert del bicentenari, fora de la temporada estiuenca. Christian Thielemann va dirigir un programa sense sorpreses –el primer acte de 'La Valquíria', les obertures del 'Tristany' i 'Els mestres cantaires de Nuremberg', entre altres peces.