ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Banquet musical

4/5/2013 |

 

L'OBC celebrarà els seus 70 anys amb una temporada especial d'exaltació a les grans obres simfòniques i corals 

Programa OCB
 
 

El 1944, Eduard Toldrà va desafiar les tenebres culturals imposades pel franquisme i va fundar l'Orquestra Municipal de Barcelona. Han passat gairebé 70 anys, i els hereus d'aquella aventura musical, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), volen celebrar l'aniversari amb una temporada especial. “Amb un banquet musical”, exclama, eufòric, el mestre titular, Pablo González, encara extasiat pels èxits de la gira que han fet per Àustria, Eslovènia i Croàcia. A l'OBC es viu un bon moment, i en temps de retallades, que lògicament també l'afecten, no està disposada a fer cap reculada: “No ens empetitim, sinó que ens fem grans”, afirma el gerent, François Bou, que no es cansa de dir que el futur més immediat de l'OBC és assolir una gesta: competir amb les principals orquestres del món.

La temporada 2013/14 serà tota sencera una gran festa. Un tiberi musical, com bé diu González, que afrontarà el seu quart any al capdavant de l'orquestra. El menú consta de 26 programes, un de més, i un total de 84 concerts a L'Auditori, el feu de l'orquestra. L'aniversari es viurà amb intensitat màxima durant tres setmanes, del 24 de març al 13 d'abril (atenció al concert social Et toca a tu, amb l'estrena d'una obra encarregada a Octavi Rumbau, que ha recollit els sons de la ciutat), i amb autèntic deliri amb l'espectacular Vuitena simfonia de Mahler, coneguda com la Simfonia dels mil, amb més de 250 músics i cantants dalt de l'escenari. Sens dubte, el concert estel·lar d'un any que serà d'exaltació total a les grans obres simfòniques i corals, des de la Simfonia alpina de Strauss, Els planetes de Holst o la Simfonia fantàstica de Berlioz, fins als humanistes rèquiems de Brahms i de Mozart.

Les grans obres simfòniques i corals lluiran tot el seu potencial en una programació que mimarà Britten (enguany es commemora el centenari del compositor britànic) i que irradiarà l'influx de Shakespeare en la música, abraçant tota mena de gèneres, des del musical amb West Side story de Bernstein, Mendelssohn i la seva versió de Somni d'una nit d'estiu i Romeu i Julieta de Txaikovski.

Per ser realment especial, la temporada d'aniversari exigia, més que mai, la presència de directors i solistes de gran nivell, objectiu que els artífexs de l'orquestra consideren plenament assolit. Els violinistes Janine Jansen i Nikolaj Znaider, els pianistes Josep Colom, HJ Lim i les germanes Katia i Marielle Labèque, els violoncel·listes Jean-Guihen Queyras i Natalia Gutman, i el compositor Benet Casablancas són els plats forts d'un àpat musical que, a més, incorporarà la figura del principal director convidat: Emmanuel Krivine, director de la Filharmònica de Luxemburg. Ell lidera una nòmina de directors de prestigi que s'aniran rellevant la batuta, entre els quals hi ha Andrew Gourlay, guanyador de l'última edició del concurs de Cadaqués; Kazuchi Ono; Thomas Dausgaard; Stéphane Denève, i Eliahu Inbal.

La sensibilitat amb el patrimoni musical català s'expressarà amb un concert emmarcat en els actes de celebració del 1714: serà l'11 de setembre, sota la direcció de Xavier Puig, amb obres de Lamote de Grignon, Manel Oltra, Joan Manén i l'himne d'Els segadors. I també amb dos enregistraments del treball de dos compositors cabdals en la història de la música catalana: l'un amb inèdits de Granados i l'altre amb obres de Pedrell.

Pel que fa a coproduccions amb altres equipaments, aquesta temporada s'obren noves vies amb el TNC i amb el Mercat de les Flors, que s'afegeixen a les col·laboracions habituals amb el Palau de la Música i el Liceu. Amb el TNC es desplegarà el Rèquiem per a Salvador Espriu de Xavier Benguerel, amb direcció escènica de Xavier Albertí. I amb el Mercat de les Flors, un projecte que mobilitzarà un centenar de joves ballarins de barris amb un alt índex d'immigració.

Una temporada especial podria significar un problema amb els preus. Però no serà així. Es manté el preu dels abonaments establerts abans de la pujada de l'IVA: van de 120 a 440 euros, i n'hi ha un d'específic per a joves, de 40 a 170 euros. A més, s'ha creat una nova modalitat d'entrades a 10 euros que es posaran a la venda la mateixa setmana del concert. Els preus dels concerts, doncs, van dels 10 als 51 euros.

Maria Palau
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet