El grup resident de l’Auditori de Barcelona, Moonwinds (ensemble de vents) liderat pel clarinetista valencià Joan Enric Lluna, oferirà el segon concert de la seva residència a la institució barcelonina el proper dimarts, 30 d’abril, a les 21 h.
El concert està format per un atractiu programa que vol posar de manifest el poder evocador de la mística i la religió en la música. Així, el programa inclou obres del repertori clàssic: La Creació de Haydn i la Petita Missa alemanya de Schubert, com també obres contemporànies: Fratres d’Arvo Pärt i Unto the End of the World de John Tavener. D’aquesta manera es podran explorar al llarg del programa els diversos camins estètics a través dels quals l’home ha intentat acostar-se a Déu i donar explicacions del món sobrenatural.
El concert s’iniciarà amb la transcripció feta per Druschetzky de La Creació de F. J. Haydn, de la qual s’oferirà una selecció en aquest concert. La transcripció d’aquest oratori per a octet de vent respon a una tradició que va durar més d’un segle a l’Europa central, que consistia a fer transcripcions per a formacions més reduïdes d’obres que es feien famoses, sobretot òperes i simfonies. Així, es van transcriure per a octet de vent òperes gairebé sencers de Mozart, Martín i Soler, Rossini i simfonies de Beethoven. Amb La Creació de Haydn va passar el mateix, després de la seva estrena a Viena. Era habitual, en una reunió familiar o d’amics, contractar un quartet de corda, un octet de vent (formació coneguda també amb el nom de Harmoniemusik) o un duo, molt més econòmics que no pas contractar tota una orquestra, perquè interpretessin les obres “de moda”. Amb aquestes reduccions, si bé un no escolta l’original, sí que en pot recuperar l’essència. Seguidament, i juntament amb els cors residents a L’Auditori –Cor Madrigal i Lieder Càmera–, Moonwinds interpretarà Fratres d’Arvo Pärt, en la seva versió per a octet de vent i cor. A la segona part es produirà l’estrena a Espanya de l’obra de John Tavener Unto the End of the World. Aquesta col·laboració sorgeix de la relació que el compositor britànic i Joan Enric Lluna mantenen des de fa anys, la qual ha propiciat que Lluna li estreni diverses obres. En paraules del mateix Joan Enric Lluna: “John Tavener és un compositor realment especial. És un compositor profundament creient, convertit al ritu ortodox. Sempre escriu instrumentacions de sonoritats especials, sonoritats que elevin la música a un context pràcticament religiós. Per això la de l’obra Unto the End of the World és una combinació curiosa: flauta, clarinet, percussió i cors.” Tancarà el programa la Petita Missa alemanya de Franz Schubert, una obra per a vents i cor, no gaire habitual però molt bonica.
El concert comptarà amb la formació de vents Moonwinds –ampliat amb trompetes i trombons per requeriments del repertori–, els cors Madrigal i Lieder Càmera i el director Paul Goodwin a la batuta. Moonwinds, format fa vuit anys sota el lideratge de Joan Enric Lluna, és resident de l’Auditori de Barcelona durant aquesta temporada i fins al 17 de juny, que tindrà lloc el tercer i darrer concert, en el qual comptaran amb Javier Perianes en la interpretació del Quintet per a piano i vents de Beethoven.
La formació ha posat en marxa un projecte de captació de públic a través dels anomenats “ambaixadors Moonwinds”, un grup de joves estudiants, tant d’escoles superiors de música com universitaris, que fan la tasca de difusió del concert en la seva àrea, entre la base. La idea sorgeix de la preocupació dels músics professionals i els estudiants de l’àmbit clàssic arran de la davallada creixent de públic als concerts en el context de crisi econòmica i, sobretot, després de l’augment de l’IVA. La tasca dels ambaixadors Moonwinds, a més, permet a aquests aprendre com funciona el món de la música a nivell professional i, segons el parer de Lluna, “és una bona preparació per al futur”. Està previst, més endavant, ampliar aquesta presència en associacions locals, escoles i bars locals.
El concert del proper dimarts, 30 d’abril, ve precedit d’un assaig obert el diumenge 28 per a tots aquells que tinguin entrada per al concert, a més d’una taula rodona a l’ESMUC el dilluns, 29 d’abril, a la qual assistirà Paul Goodwin, que dirigirà el concert, François Bou i Joan Enric Lluna. L’objectiu de la taula rodona és dialogar i respondre les preguntes dels estudiants assistents, sobre el pas de la vida d’estudiant a la vida professional.