ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Schubertíada d’alt voltatge

22/4/2013 |

 

Novetats a la Schubertíada de Vilabertran, que amb un pressupost de només 130.000 euros (9.000 més que l’any passat) ha dissenyat una temporada excepcional. El seu artífex, Jordi Roch, ha aconseguit portar un dels millors quartets de corda del moment –juntament amb el ja fidel Quartet Casals, que conclourà en aquesta edició la seva integral de Schubert–. Parlem de l’Apollon Musagète Quartet, a qui es va veure a L’Auditori de gira amb el projecte Echo rising stars i que, des que es va fundar a Viena fa cinc anys, ha acaparat l’atenció del món de la clàssica. Amb aquest caramelet arrencarà el 16 d’agost la 21a edició de la Schubertíada, en què, a més a més, debutarà el Quartet Gerhard, la consolidada formació catalana nascuda sota el mestratge dels Casals.

ARXIU La soprano Mojca Erdmann

Però passem a les veus, segell d’identitat d’aquest festival que fa dues dècades que se celebra a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, a l’Alt Empordà, i que des dels seus inicis ha atrapat artistes que després han brillat al firmament de la música culta. Parlem, esclar, del baríton Matthias Goerne (Weimar, 1967), que, tal com va prometre l’any passat, oferirà un doble programa, els dies 29 i 31 d’agost: d’una banda, un recital de lieder de Schubert acompanyat d’arpa en lloc de piano, per a la qual cosa es durà ni més ni menys que la solista de la Filharmònica de Berlín, Sarah Christ, i de l’altra, de la mateixa manera que l’estiu passat va establir un diàleg entre cançons de Schumann i Mahler, ara farà un recital amb el pianista Andreas Haefliger (el mateix que el va acompanyar al Liceu), en què triomfarà la poètica de Franz Liszt i d’Hugo Wolf. I més encara: Goerne ha procurat a la Schubertíada una solista d’excepció: Céline Moinet, la seva dona, que, acompanyada dels solistes de la Camerata 432, contribuirà a la celebració de l’any Britten amb 6 Metamorfosis per a oboè sol i amb la Fantasia-Quartet per a oboè, violí, viola i violoncel (dia 30).

“El que és interessant d’aquesta Schubertíada és que porta l’ADN de Joventuts Musicals”, assenyala Jordi Roch, també president de la confederació estatal de JJMM, una organització que ara es troba en moments difícils a causa de les retallades pressupostàries. “Músics com el jove violoncel·lista barceloní Pau Codina, que s’inclou al concert debut, la clarinetista Ona Cardona, que acompanyarà la soprano Mojca Erdmann, o el Quartet Gerhard, tots premi JJMM, hauran passat per un festival al qual acudeix gent de primera línia, cosa que significa que els nostres premiats tenen un nivell equiparable”, afegeix.

Efectivament, una altra gran veu premiada per JJMM és la de Sylvia Schwartz, la soprano va fou descoberta pel pianista Wolfram Rieger durant el curs de lied que anualment organitza JJMM a L’Auditori. La va convidar a prendre lliçons a Berlín i ara és ell mateix qui l’acompanya en aquesta Schubertíada (17 d’agost) amb un programa sorprenent que inclou Granados, Turina i Seis canciones castellanas de Jesús Guridi.

Novetat a la Schubertíada és també la pianista russa Iulianna Avdeeva –“la va portar Ibercamera l’any passat i ens en vam enamorar”, confessa Roch–, que oferirà la Sonata núm. 7 de Prokófiev i la núm. 1 de Schumann. Però també la mezzo wagneriana Michelle Breedt, que vam poder escoltar al Liceu a principis de temporada, amb el desembarcament dels cossos artístics del Festival de Bayreuth. Amb la seva increïble veu vellutada repassarà les quatre estacions a través dels lieder de Schubert (6 de setembre) i tancarà el festival amb la Camerata 432 dirigida per Antoni Ros-Marbà amb Wesendonck-Lieder per a veu i orquestra de Wagner i Variacions sobre un tema de Frank Bridge de Britten (7 setembre).

Després de notables descomptes per part d’alguns artistes que “s’han portat molt bé”, els caixets d’aquesta edició ascendeixen a 98.400 euros. El secret: haver fet fama com a festival i no tenir por de la crisi.

MARICEL CHAVARRÍA
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet