ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Antoni Ros Marbà dirigeix al Liceu l'òpera Babel 46, de Montsalvatge

16/2/2004 |

 

És l'única òpera de Xavier Montsalvatge que no s'havia representat mai al Liceu. Babel 46 és una obra breu que es presenta en un doble programa que també inclou L'enfant el les sortilèges, de Ravel, un compositor molt estimat per Montsalvatge. Del 16 al 28 de febrer.

El director musical Antoni Ros Marbà considera que tant el Liceu com ell mateix tenien un deute pendent amb Babel 46. L'obra va ser escrita per Xavier Montsalvatge l'any 1967 per presentar-la a un concurs convocat pel Gran Teatre. El premi, però, es va declarar desert.

Ros Marbà formava part del jurat i ara reconeix que aquell va ser "un veredicte injust i injustificat", i afegeix que, "probablement, el jurat no estava a l'alçada de les circumstàncies".

Explica que Babel 46 marca "un punt d'inflexió important en la producció de Montsalvatge" i destaca el gran contingut dramàtic de la peça "que s'acompanya d'un punt d'ironia que sovint es reflecteix en el tractament que li dóna a l'orquestra". Destaca que més enllà de les modes, Montsalvatge es va mantenir "fidel a ell mateix" i que "el temps li està donant la raó".

L'òpera -amb llibret i música del propi Montsalvatge- se situa a l'any 1946, just acabada la Segona Guerra Mundial. En un camp de refugiats, 11 personatges esperen ser repatriats. Procedeixen de diferents països i s'expressen en diferents llengües. Per això, l'obra, que trasllada al text aquesta diversitat, està cantada en català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i té algunes frases en alemany i en hebreu.

La soprano Ana Ibarra -que interpreta el paper de Berta- destaca que "hi ha una relació entre la nacionalitat dels personatges i el tipus de música que canten". Ibarra va debutar al Liceu la temporada 2002-2003 amb Orfeo ed Euridice i després hi va tornar amb Das Rheingold.

La direcció d'escena la firma l'argentí nacionalitzat francès Jorge Lavelli. Ha presentat muntatges teatrals de Goethe, Txèkhov o Shakespeare, i òperes de Ravel, Strauss, Verdi o Puccini. A Barcelona, Lavelli va dirigir l'any 1990 Una visita inoportuna, de Copi, al Poliorama, i ara debuta al Liceu.

Lavelli considera que "la confrontació de llengües de l'obra anticipa l'Europa de la postguerra". Destaca que pel fer de firmar tant el llibret com la música de l'obra, Montsalvatge va disposar d'una gran llibertat. Sobre el sarcasme que recorre Babel 46 cita el cas de la dona francesa que té un lloro que repeteix la salutació nazi "Heil! Hitler!". "Una forma irònica de revisar el col·laboracionisme francès", assenyala.

La fantasía lírica de Ravel
Completa el programa L'enfant el les sortilèges, una fantasía lírica en un acte amb música de Maurice Ravel. L'obra, estrenada a l'Opera de Montecarlo l'any 1925 s'estrena també al Liceu.

Ros Marbà, que considera que Babel 46 i Ravel es complementen, indica que L'enfant... presenta una instrumentació "difícil" que "exigeix molt a l'orquestra".

L'òpera de Ravel és una fantasia refinada i poètica, cruel i tendra alhora, que recrea el somni d'un infant on els objectes s'animen, i els animals i les plantes esdevenen humans, amb un ritme i unes maneres pròximes al ballet. L'obra es presenta amb Silvia Tro Santafé en el paper del nen. La mezzosoprano debuta al Liceu.

Jordi Canyissà
Canal Cultura

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet