28/2/2013 |
Jane Monheit en la presentació del concert, ahir. Foto: ÀLEX LARA
El d'avui a la nit és l'únic concert que la jove cantant Jane Monheit té programat a Europa, així que Andorra la Vella es converteix en el centre de les mirades de tots els amants del jazz que no es volen perdre la oportunitat d'escoltar-la en directe.
Amb un estil proper a noms com Alicia Keys i Nora Jones, Jane Monheit és una cantant de jazz contemporani de renom. La novaiorquesa aterra al Principat per primera vegada, i precisament per aquest motiu, deixarà una mica de banda la improvisació que caracteritza els seus concerts i farà una aposta més segura, tal i com fa en tots els llocs on actua per primera vegada.
Monheit va explicar ahir en la roda de premsa que per al concert d'aquesta nit de la Temporada MoraBanc escollirà les cançons més importants de la seva carrera i els clàssics del jazz, juntament amb cançons de ritmes brasilers. I a més, exclusives del seu nou disc The Heart of the Matter.
UNA LLARGA CARRERA/ Jane Monheit que ha col·laborat amb artistes de renom com Michael Bublé, Ivan Lins, Terence Blanchard i Tom Harrell i ha rebut nominacions als Grammy per dos dels seus treballs. La cantant novaiorquesa ha actuat a bona part de les principals sales de concerts, cabarets i clubs de jazz de tot el món.
També ha fet incursions al cinema com ara a la banda sonora de la pel·lícula Sky Captain i El Món del Demà cantant Over the Rainbow. A més, ha intervingut en nombrosos programes de televisió, com ara Emeril, Ramsey Lewis Legends of Jazz, Letterman, i The Today Show.
Monheit passa la major part de l'any de gira amb la seva banda, que actualment formada per Michael Kanan al piano, Neal Miner al baix, i Rick Montalbano a la bateria. Ella també actua amb les orquestres simfòniques més importants del seu país.
CARRERA PROFESSIONAL / Monheit va començar la seva carrera professional als 17 anys. Va estudiar en la prestigiosa Manhattan School of Music, on va ser deixebla de Peter Eldridge, de The New York Voices. Amb vint anys va quedar segona en el concurs de l'institut vocal Thelonius Monk. El seu debut discogràfic va ser amb el disc Never Never Land, en el qual es va fer acompanyar de figures com el pianista, Kenny Barron, el baterista, Lewis Nash, el baixista, Ron Carter, el saxofonista alt, Han Crawford o el guitarrista, Bucky Pizarelli. El disc va ser molt ben rebut per la crítica internacional, que la va qualificar com «la irrupció d'una veu capaç d'aconseguir els més alts cims del cant del jazz».
Les cançons del disc tenen diverses procedències, en una mostra de la pluralitat de registres que la intèrpret és capaç d'assumir, des de l'enyorat, Nat King Col·le fins al propi, Duke Ellington, des de la bossa nova a la cançó infantil i amb el qual la cantant vol recrear la seva encara propera infantesa. Jane Monheit, va gravar el seu segon àlbum, titula Come Dream With Em en el qual desenvolupa moltes de les constants estilístiques apuntades en el seu primer disc.
MÓN INFANTIL / De nou el seu món infantil, del que no sembla voler desarrelar-se, sorgeix en el tema: «Somewhere Over the Rainbow» i la música brasilera amb «Waters of March» d'Antonio Carlos Jobim. isc fins ara, «In the Sun» (N2K, 2002)mes frèvola conceptualment que els dos anteriors, deixa un parèntesi obert en la seva carrera que haurà de consolidar en el futur. Malgrat la seva joventut, ja ha participat en nombroses festivals de jazz a tot el món.
El Periòdic d'Andorra