La música antiga també explica el present, i encara més quan il·lustra el pensament de l'humanista Erasme de Rotterdam (1466-1536). "Les seves reflexions crítiques i el seu pensament filosòfic són encara avui una font essencial de saviesa humanística i espiritual; 500 anys després, no han perdut gens ni mica de la seva actualitat", escriu Jordi Savall en un text inclòs en el llibre-CD Erasme de Rotterdam. Elogi de la Follia , que avui a les nou del vespre presenta en directe a les Reials Drassanes de Barcelona. En el concert l'acompanyaran els músics de la Capella Reial de Catalunya i els actors Josep Maria Pou, Jordi Boixaderas i Sílvia Bel, que també han col·laborat en l'enregistrament del disc.
Pou comparteix l'opinió de Savall sobre l'actualitat de l'humanisme d'Erasme. "Tant de bo es fessin edicions populars de les seves obres sobre el bon govern", diu l'actor, que avui posarà veu a alguns escrits d'Erasme. En el concert, Sílvia Bel interpretarà la Follia. "És un personatge meravellós que no té pèls a la llengua. Erasme el feia servir per dir el que ell pensava però no podia dir", explica Bel, que recorda especialment una de les frases de la Follia: "Tantes en diu el boig, que alguna n'endevinarà".
Una ironia finíssima
Jordi Boixaderas completa el trio de recitadors. A ell li correspon llegir un fragment de l' Utopia de Thomas More, un altre d' El príncep de Maquiavel, uns textos de Stefan Zweig -gran defensor de l'obra del de Rotterdam al segle XX- i unes cartes que Luter va adreçar a Erasme en què "fa servir una ironia finíssima". "Tots dos es respectaven molt. En una discussió sobre el lliure albir, Luter li diu a Erasme: «Déu encara no ha volgut donar-te la raó». L'hi diu amb una gran educació", explica Boixaderas. La ironia del filòsof també ha captivat Josep Maria Pou, sobretot la que utilitza a la frase "La guerra és dolça per a aquells no hi han anat mai".
L'elecció d'Erasme s'adiu totalment amb el tarannà humanista de Jordi Savall, que reivindica L'elogi de la Follia , escrit el 1511, com "una crítica intel·ligent i actual sobre les incoherències de l'èsser humà" feta per un "gran defensor de la pau". Erasme parteix de la sàtira per denunciar les guerres, les injustícies, el fanatisme religiós i el patriotisme. "Erasme parla de la necessitat de l'home de ser lliure", diu Josep Maria Pou, que reconeix que s'ha obligat a rellegir "coses molt interessants" i que l'ha sorprès "la qualitat literària" de l'autor. Fins i tot hi troba una connexió amb Shakespeare. "Hi ha un fragment concret en què Erasme descriu els desastres i les calamitats de la guerra, que sembla d' Enric IV o d' Enric V , les grans tragèdies de Shakespeare sobre la guerra", assegura l'actor.
"La consecució d'un desig"
Per a Pou treballar amb Savall és "la consecució d'un desig", després que les agendes respectives els impedissin col·laborar anteriorment. "L'admiro moltíssim perquè fa una feina increïble. Tots els seus llibres-CD tenen molt a veure amb el meu ofici perquè tenen un component teatral, i m'agradaria fer més coses amb ell", explica Pou.
Sílvia Bel també s'estrena "a les ordres del mestre". Bel, que havia participat en recitals poètics amb Ferran Savall, fill del músic d'Igualada, destaca "el rigor" de la feina de Savall. Jordi Boixaderas considera que el projecte d'aquest Elogi de la Follia és "innovador, molt obert, rigorós i ben cuidat". "Quan m'ho van proposar no vaig dubtar ni un moment", diu Boixaderas. Ahir, abans de participar en l'assaig, l'actor reconeixia que passava "nervis per no desmerèixer la qualitat dels músics" de la Capella Reial de Catalunya, la formació que enguany celebra el 25è aniversari.
Diàleg de text i música
El llibre-CD sobre Erasme, escriu Savall, va néixer a partir de la idea de retre "un gran homenatge a aquest excepcional humanista mitjançant el diàleg viu de textos i músiques de l'època". El corpus musical inclou obres de compositors com ara Guillaume Dufay, Josquin Des Prés, John Lloyd i Eustache du Caurroy, així com peces anònimes occidentals, sefardites i otomanes. En els tres primers CD els textos són recitats en francès per Louise Moaty, Marc Mauillon i René Zosso. Els textos, i l'acompanayament musical, estan disponibles a internet en català, castellà, alemany, anglès, holandès i italià. Els altres tres CD de l'edició inclouen la música sense les parts recitades. Savall també el presentarà en directe, en francès, a Luxemburg i Brussel·les.