28/12/2012 |
El ministre Albert Esteve, el director de l'ONCA, Gerard Claret, i el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba Foto: TONY LARA
No podia ser més contundent el director artístic de la Fundació Orquestra Nacional, Gerard Claret, en la presentació ahir de la 20a temporada de la formació, «la millor de la nostra història» per dir-ho amb les paraules del mateix violinista: «Per l'ONCA, la crisi s'ha acabat». I això que els patrons –el ministeri de Cultura i la Fundació Crèdit Andorrà– han retallat per segon curs consecutiu el pressupost global de l'entitat, que serà el 2013 de 313.00 euros, un 8% menys que l'any passat. ¿En què basava Claret, home poc donat a fer volar coloms, el seu inusual entusiasme? En la pura, estricta realitat comptable: el 2012 l'ONCA només ha desfilat en tres ocasions, tres, pels escenaris de casa nostra; i tampoc és que s'hagi prodigat gaire a l'exterior: una dotzena més de concerts.
Però aquesta preocupant tendència, que arrenca el 2010 i que havia convertit l'ONCA en una orquestra quasi fantasma –si més no, en l'àmbit domèstic– forma ja part del passat. La formació ja ha lligat per a la temporada que ve una quinzena de bolos als escenaris nacionals, i el nombre total d'activitats, incloses les escapades Runer avall, frega la quarantena. Tant optimista se sentia ahir Claret que es va mostrar convençut que ben aviat s'afegiran noves dates en aquets inusualment farcit calendari. Calia un gir copernicà a la deriva dels últims anys, això està clar. I la Fundació va agafar la temporada passada el toro per les banyes amb una reestructuració radical, gairebé una refundació, amb tisorada salarial inclosa i redefinició de la relació contractual dels músics –que deixaven de ser assalariats per convertir-se en free lance que cobrenper concert.
Una refundació que ara dóna els fruits, en opinió del ministre de Cultura, Albert Esteve, i que té en la programació de la 20a temporada la millor garantia de continunïtat. Es tracta, diu el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, d' «aproximar l'ONCA al ciutadà, que tothom senti l'orquestra com a seva», en la convicció que un país «sense cultura» és un país «incomplert». Bons designis que es tradueixen en un grapat de prometedores novetats: la més aparatosa de totes és el que s'ha batejat amb el nom de Format Bàsic. Ras i curt: una bateria de deu concerts que es repartiran per totes les parròquies i que protagonitzaran els intèrprets de l'orquestra sènior i els Solistes de la Jonca. Atenció a les formacions previstes, perquè moltes se surten de l'habitual: des de duets elèctrics (violí i violoncel) fins al Sextet Brahms, consagrat òbviament al compositor romàntic, passant pel quartet de corda i veu (amb lloc per a la bossa nova i el jazz), el Sandaran Cello Quartet (amb el violoncel cop a gran protagonista) i el també quartet Sound Boulevard, que versiona megaclàssics del pop i del rock.
Si el lector ha començat a salivar, li caldrà una mica més de paciència: el calendari encara s'ha de tancar. Serà en breu, coincidint amb l'estrena de la nova pàgina web de l'ONCA, anunciada per a les pròximes setmanes. Ja que en parlem: un lífting que ja tocava –l'actual es va quedar congelada al plistocè, més o menys– i que completa el nou logotip estrenat ahir i que el lector trobarà al començament d'aquest article. No sortim encara d'Andorra, perquè altres grans novetats de la temporada combinen el regust local amb la projecció internacional: d'una banda, l'ONCA estrenarà a l'agost col·laboració amb el Festival internacional d'orgue amb un concert a Escaldes al costat de l'organista valencià Josep Vicent Giner; una coproducció que s'exportarà el mateix agost al festival Orgue de Montserrat.
Encara més ambició –ja ho veuran– presenta la joint venture amb l'orquestra Camera Musicae de Tarragona, amb qui l'ONCA aixecarà una gran producció –¡cinquanta músics a l'escenari!– sota el títol Una nit de cine i la batuta del director català Tomàs Grau: se n'han previst tres bolos –el juny recala al Prat del Roure escaldenc– que molt probablement seran cinc, en un altre exemple del nou i saludable impuls de què sembla imbuïda l'ONCA. Finalment, i seguint les directrius del patronat, el 2013 es prestarà atenció especial al públic infantil i juvenil amb l'estrena del programa Llum, càmera i acció!, dirigit als alumnes de segona ensenyança, i dels concerts familiars, que repetiran a l'Auditori Nacional i en sessió matinal les activitats dirigides als escolars del país. En resum, que aquest curs no hi haurà excusa per quedar-se a casa. Ara només falta que el públic estigui a l'altura de l'esforç que hi han invertit el patronat i la direcció artística. A veure.
A. L.
El Periòdic d'Andorra