Fins ara parlar de l'Orfeó Català i del Palau de la Música Catalana era tot un embolic. Per què? Doncs perquè sota el paraigua de l'Orfeó hi havia l'associació, el cor, l'escola coral i la biblioteca, i sota el del Palau, la fundació, el consorci i el cor de cambra. Doncs bé, a partir d'ara aquestes entitats queden agrupades sota una sola marca, la Fundació Orfeó Català Palau de la Música Catalana. “La unificació de les tres entitats en una sola fundació ens permetrà fer una millor gestió, rendibilitzar recursos i actuar amb més transparència”, argumentava ahir Mariona Carulla, presidenta de l'Orfeó Català. En els òrgans de govern, hi seran representats els cantaires de l'Orfeó i membres de les tres antigues entitats així com del recent creat Consell de Mecenatge. En aquesta única fundació tenen un paper “central” els cors, així com el projecte pedagògic, tal com va subratllar Carulla. El nou logo que a partir d'ara representarà la marca està format per quatre os, les quatre veus d'un cor, a banda de remetre a les formes arrodonides de l'edifici modernista de Puig i Cadafalch.
Dos anys després de les eleccions a la presidència de l'Orfeó, Carulla va fer un balanç positiu de la feina feta, sobretot per la creació i consolidació del cicle coral de l'Orfeó “que contribueix a desvetllar l'interès pel cant coral”, la millora qualitativa de tots els cors de la casa “gràcies al desenvolupament d'un projecte sòlid i estable”, i l'intercanvi amb altres cors del territori, “properament amb la Polifònica de Vilafranca i la Nit de Juny de Palafrugell.”
Joan Oller, director general del Palau, va centrar el seu projecte en cinc punts: “la recerca d'excel·lència, la centralitat dels cors, el compromís amb la música contemporània, l'atenció a intèrprets catalans i la voluntat de seguir treballant per aconseguir nous públics, malgrat la crisi i la pujada de l'IVA”.
Torna ‘Sir' Simon Rattle
Tot i que es preveu un descens del nombre de concerts la temporada vinent, l'any inclourà un cap de cartell de luxe com ho és la Filharmònica de Berlín, que vindrà amb el seu titular. Sir Simon Rattle dirigirà per primer cop l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. La cita serà l'1 de juliol del 2013, amb un programa que oferirà el Rèquiem de Fauré i la Segona Simfonia de Schumann. I això no és tot. El mes de juny l'Orfeó viatjarà a Viena, on interpretarà al Konzerthaus dos concerts: un amb la Wiener Symphoniker dirigida per Kent Nagaro i al juliol amb Rattle i la Filharmònica de Berlín.
“Ens ha costat molt portar la Filharmònica de Berlín però vam tenir sort. Els vam proposar el projecte d'actuar amb l'Orfeó i ho van trobar acceptable”, comentava Oller.
Parlant de números, Oller va explicar que el pressupost pel 2013 és d'11,2 milions d'euros, un 3% menys que el del 2012. Curiosament la partida més important pel que fa als ingressos són les visites al Palau, que representen un 21%. La resta es reparteix de la següent manera: mecenatge, 19%; explotació de les sales, 18%; entrades, 16%; subvencions, 15%, i “altres”, 8,9%. Per aprofitar l'allau de turistes que visiten l'edifici (i que paguen 17 euros), el director té previst proposar-los fer donacions, “hi ha molts visitants que queden fascinats”. En tot cas, el cost de la nòmina del Palau ha baixat un 23% respecte de fa dos anys.