ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un poema fet música

9/12/2012 |

 

 

L'Auditori homenatja Pau Casals amb l'oratori ‘El pessebre', que interpretarà l'OBC amb l'Orfeó Català, el Cor Jove de l'Orfeó Català i la Coral Canigó

Una imatge de la representació d'‘El Pessebre', de Pau Casals, a les Nacions Unides, el 1963.
 

L'Auditori de Barcelona homenatja aquests dies la figura de Pau Casals amb un seguit d'activitats i concerts. Concretament els dies 14, 15 i 16 de desembre l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) interpretarà l'obra El pessebre, juntament amb l'Orfeó Català, el Cor Jove de l'Orfeó Català i la Coral Canigó amb la direcció d'Arthur Post. Com a intèrprets solistes cantaran la soprano Elena Copons, la mezzo Gemma Coma-Alabert, el tenor David Hernández, el baríton Joan Martín Royo i el baix Marc Pujol.

Ras i curt: serà un desplegament impressionant per donar vida a aquesta composició tan especial de Pau Casals, que està considerada la més important i ambiciosa de la seva carrera.

Pau Casals va començar a compondre aquesta peça a França i la va enllestir a Puerto Rico, l'últim lloc on va residir en el seu exili. Així doncs, és una partitura que va anar treballant i polint amb el temps. El text de l'oratori el va escriure el periodista i escriptor Joan Alavedra, que va ser secretari personal dels presidents Companys i Macià. Es tracta d'un poema que va guanyar els Jocs Florals de Perpinyà el 1943 i que tracta –tal com el seu nom indica– del naixement de Déu. Tanmateix, El pessebre va més enllà d'una obra nadalenca convencional i es converteix en una apologia del pacifisme. Un missatge de pau, doncs, que, a més, duu l'empremta de l'element identitari de la catalanitat.

El pessebre es va estrenar el 17 de desembre de 1960 Acapulco, Mèxic, i després es va interpretar per tot el món. Especialment rellevants són les dates del 1963 i el 1967, quan la partitura de Pau Casals va sonar a la seu de les Nacions Unides per commemorar el Dia de les Nacions Unides. Després de fer la volta al món, El pessebre no es va estrenar a Barcelona fins al 15 de desembre de 1967. Un any abans, però, s'havia interpretat a la Catalunya del Nord, al monestir romànic de Sant Miquel de Cuixà, al Conflent, molt a prop de Prada de Conflent, on Casals va tastar l'exili.

L'obra es va tornar a programar a Barcelona els anys 1968, 1970, 1972 i 1973. Sobre la història d'aquesta composició d'alta volada, es va estrenar dimecres passat a l'Auditori el documental Un poema a l'exili. El Pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra, dirigit per Alba Gómez que es pot veure a TV3 a la carta. Una bona manera de descobrir la història inèdita d'aquesta peça musical.

D'altra banda, fins al 15 de desembre al foyer de l'Auditori es pot veure una mostra amb cartells originals, partitures i objectes de treball del mateix Pau Casals, un muntatge de la Fundació Pau Casals en col·laboració amb el Museu de la Música.

V. Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet