ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall reivindica la vigència de les idees de l'humanisme

30/11/2012 |

 

Erasme i la pau, protagonistes de la celebració dels 25 anys de la Capella Reial

La reivindicació de l'humanisme és un dels eixos de la nova temporada del cicle El So Original. Els concerts formen part del actes de celebració del 25è aniversari de la Capella Reial de Catalunya.

Jordi Savall reconeix en el pensament humanista del segle XVI idees que avui han quedat oblidades. Com advertia Thomas More, un món sense justícia ni pau i només dominat per estafadors camina cap a la destrucció. "Descrivia el que ens està passant ara", va recordar Savall ahir en la presentació dels actes de commemoració del 25è aniversari de la fundació de la Capella Reial de Barcelona. La celebració inclou una nova edició del cicle El So Original, organitzat amb L'Auditori, i un seguit de novetats discogràfiques entre les quals hi ha el llibre CD Pro·Pacem , amb textos d'Edgar Morin, Raimon Panikkar, Fatema Mernissi i Antoni Tàpies.

Savall defensa la vigència de l'humanisme i la capacitat de la música per explicar el present. Tots dos conceptes planen sobre la programació del cicle de sis concerts que s'inaugurarà el 17 de desembre a l'església de Santa Maria del Mar. Aquesta primera actuació, titulada Judicii signum. Pelegrinatges de l'ànima , està dedicada al poble sirià, i comptarà amb la presència de músics de Síria. "La música del concert està impregnada de les profecies de l'apocalipsi", explica Savall, que denuncia "el silenci dramàtic que existeix sobre un poble que està sent massacrat" per la guerra. "Per raons polítiques, ningú és capaç de dir prou", lamenta.

La pau i l'europeisme seran el leitmotiv del segon concert, que es farà el 16 de gener a les Reials Drassanes. Savall ha establert un programa al voltant de l' Elogi de la Follia d'Erasme de Rotterdam, "un dels grans humanistes i el primer que va tenir clar el concepte d'una Europa unida". Savall reivindica l'actualitat del pensament d'Erasme, "un gran defensor de la pau" que va criticar amb molta intel·ligència les incoherències de l'ésser humà. Al concert hi haurà parts recitades de textos d'Erasme, Thomas More, Maquiavel i Luter, interpretades per Sílvia Bel (que fa el paper de la Follia), Josep Maria Pou i Jordi Boixaderas.

Aquest Elogi de la Follia , "una reflexió fonamental sobre el moment que vivim", també es representarà a Luxemburg i a Brussel·les, i tindrà una versió discogràfica especial. "És un projecte esbojarrat", diu Savall. S'enregistrarà en set llengües i hi participaran una vintena d'actors. La versió en CD serà en francès però inclourà un codi per descarregar-se els recitats en les altres llengües, inclòs el català.

Tragèdia lírica al Liceu

Savall tornarà al Liceu el 15 de febrer per dirigir La tragèdia lírica a França en temps de Lluís XIV i Lluís XV , amb Le Concert des Nations. Un mes després, el cicle continuarà amb la presentació de Pro·Pacem. Músiques per la pau a les Reials Drassanes. Pro·Pacem és un llibre-CD que inclou algunes peces del concert del 2004 al Fòrum de les Cultures de Barcelona, com ara la que va compondre Arvo Pärt com a homenatge a les víctimes de l'11-M. "Pärt la va escriure després de veure per televisió la manifestació que es va fer a Barcelona després de l'atemptat", recorda Savall, que aquell dia va interpretar el Cant dels ocells a la plaça de Catalunya.

El So Original incorpora també un recital de viola de gamba de Savall al Palau de la Música, el 13 de maig. I la clausura serà el 27 de juny a L'Auditori, amb la participació dels finalistes de la III Acadèmia de Formació Professional, de Recerca & d'Interpretació. "L'Acadèmia és un projecte de treball pedagògic que té una importància fonamental per a nosaltres. Estem treballant amb l'Ajuntament de Barcelona i amb institucions europees per garantir que tiri endavant quan jo ja no hi sigui", diu Savall.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet