Deu orquestres catalanes han fundat l'Associació Catalana d'Orquestres Professionals (ACOP), que s'ha presentat públicament aquest dijous, amb l'objectiu de promoure i defensar els interessos i activitats d'aquestes formacions musicals així com vetllar per la salut econòmica i artística dels seus associats.
El president de l'associació, Alberto Sampablo, i el vicepresident, Santi Aubert, han explicat en roda de premsa que es tracta d'una agrupació que "neix amb vocació de futur", encara que també treballarà per "trobar solucions a la greu situació actual".
Les fundadores de l'ACOP són: l'Orquestra de Cambra de Terrassa 48, l'Orquestra Barroca Catalana, l'Acadèmia 1750, el Grup Instrumental Barcelona 216, l'Orquestra Simfònica Camerata XXI, l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, l'Orquestra de Cadaqués, l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Santi Aubert, de l'Orquestra Barroca Catalana, ha indicat que estan oberts a noves incorporacions, fins i tot de formacions de jazz i d'altres gèneres musicals. Acudir de forma conjunta davant les institucions és una altra de les finalitats d'aquesta associació, així com que crear canals de comunicació amb promotors, programadors i altres entitats privades.
Un pressupost de 20 milions per 10 orquestres
Durant la presentació de l'ACOP també s'ha donat a conèixer un informe en el qual es lamenta el "retard insostenible en la percepció de les subvencions", la qual cosa, relacionada amb la "incertesa de la quantitat d'aquestes configura un panorama poc optimista". Els músics reclamen una llei de patrocini i mecenatge perquè les empreses puguin col·laborar amb les iniciatives culturals. Les xifres econòmiques de l'informe indiquen que el pressupost total de totes les orquestres associades puja a 20,2 milions d'euros, encara que si no es compten les dues orquestres institucionals (la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Orquestra Simfònica del Liceu) aquests pressupostos són només de 5,8 milions.
Els ingressos per activitats pugen a 8,2 milions i per subvencions, l'any 2011, es van rebre 10,6 milions d'euros, davant dels 883.584 de patrocinis i els 558.079 d'altres mitjans. Actualment, les orquestres de l'ACOP, excloent les dues grans institucionals, compten amb un 60 per cent de recursos propis, un 35 per cent de recursos públics i un 5 per cent de patrocini i mecenatge. Respecte als indicadors artístics, l'estudi constata que en el curs passat es van interpretar un total de 524 obres, un 20 per cent d'elles de compositors catalans, i es van realitzar 505 concerts a 54 poblacions catalanes, 24 van ser a la resta de l'Estat i deu a l'estranger. El nombre d'espectadors va ser de 468.154, amb un total de 1.912 contractacions. D'altra banda, durant l'any passat les orquestres joves van implicar 132 músics, amb edats compreses entre els 14 i els 18 anys.