26/10/2012 |
El proper diumenge 28 d’octubre al Monestir de Pedralbes de Barcelona s’hi interpretarà un concert de cor format per cantants que es van conèixer tot just dissabte passat però que fa setmanes que treballen “junts”. S’han trobat a partir d’una convocatòria feta a través d’internet i han treballat (estan treballant) d’una forma molt particular gràcies a la plataforma Fònics 2.0, impulsada per Lluís Vilamajó.
La convocatòria que va enviar Fònics 2.0 via mailing anunciava l’obertura d’audicions per pendre part a una producció de música coral. S’hi especificava quin repertori s’interpretaria, el calendari d’assaigs i concert, que es treballaria en espais cedits pel Museu d’Història de Barcelona i que, cas de superar les audicions, era imprescindible assistir a tots els assajos amb el repertori perfectament dominat.
Una vuitantena de persones es van inscriure per audicionar i d’aquests van ser-ne seleccionats 31. Un cop admesos, se’ls va donar les claus d’accés a un intranet on tenien tota la informació necessària: els horaris d’assaig, les partitures, els mapes dels emplaçaments, la llista de músics seleccionats, traduccions dels textos de les obres, etc. En definitiva, tot el que necessitaven per poder preparar a fons el repertori i assistir als assajos.
Aquest passat cap de setmana a la Sala Martí l’Humà de l’antic Palau Reial de la plaça del Rei va tenir lloc el primer assaig on es van trobar els 31 seleccionats. “Com que tothom venia havent fet un treball profund previ de les obres a interpretar, l’objectiu dels assajos era fer un pas més: buscar el color de veu adequat per cada acord i melodia, articular el text junts i amb la intensitat que demana en cada moment la música, aprendre a conduir plegats la tensió per arribar als punts de màxima eufòria o de pau més profunda de la mateixa manera i força per cada peça…”, explica Laia Santanach, membre de Fònics 2.0. L’objectiu era, en definitiva, sintonitzar les emocions entre persones que tot just es trobaven per primer cop aquell mateix cap de setmana.
Ara només queden els assajos d’aquest divendres i dissabte. I diumenge, el concert. En el projecte anterior – el passat febrer- la demanda de localitats va superar les expectatives i es va haver d’obrir al públic l’assaig general. Tot i així, les reserves es van exhaurir en 24 hores i hi va haver gent que es va quedar fora.
“Fònics 2.0 va sorgir de les ganes de treballar la música en grup en unes condicions concretes”, explica Laia Santanach. “Una d’elles era treballar amb un perfil de músic molt clar: músics que s’impliquessin al màxim i es presentessin al primer assaig amb el repertori perfectament dominat i una proposta interpretativa pròpia, però alhora capaços de ser receptius a la resta de músics del grup i a les demandes del director”. Una altra de les condicions era la llibertat de treball: no està subjecte als requeriments de cap institució i poder escollir repertoris, calendaris, concerts, etc.
Però satisfer aquestes condicions suposava d’entrada dos reptes: com trobar músics que complissin aquests requisits i com assumir el cost de les produccions musicals sense una institució o fons que ho financiés però que coartaria la llibertat de treball?
La solució que proposa Fònics 2.0 per trobar el perfil de músics que busca consisteix a treballar per projectes i seleccionar els músics a través de convocatòries d’audicions en grups petits. “Cada projecte es difon per internet i s’explica detalladament en què consisteix (repertori, calendaris, què s’espera de cada músic i què pot esperar el músic del projecte) de manera que els possibles candidats poden decidir si els interessa o no prendre-hi part”, explica Santanach. El pas següent és que els aspirants se seleccionen a partir d’audicions que consisteixen en petits assajos en grup on el director musical pot comprovar si compleixen els requisits amb els que vol treballar Fònics 2.0.
“Treballar amb llibertat significa no dependre de ningú, ni dels diners. Això només és possible si se’n tenen molts… o si es funciona sense diners”, remarca Laia Santanach. Fònics 2.0 va optar per treballar a partir d’intercanvis. Actualment Fònics 2.0 està fent un intercanvi amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). El Museu proporciona espais d’assaig, difusió, espais pel concert, focus, tarimes, etc. i Fònics 2.0 ofereix un concert en algun dels espais d’aquesta entitat, en aquest cas, a l’església del Monestir de Pedralbes. Ningú es lucra amb els seus projectes: ni el director musical, ni l’organització, ni la plataforma, ni els músics, ni el museu, etc.
Fònics porta aquest cognom “2.0” en aquest sentit d’intercanvi. Les webs 2.0 són aquelles que proporcionen una plataforma on els internautes aporten el contingut i interaccionen entre ells. Fònics 2.0 és una plataforma que possibilita que músics amb ganes de treballar a fons puguin fer-ho en espais preciosos com els que ofereix el MUHBA i alhora el Museu ofereixi concerts de qualitat en els seus recintes.
Evidentment, el fet que es funcioni per intercanvis vol dir que els músics que prenen part al projecte acostumen a ser amateurs amb bona formació o músics estudiants en vies de professionalització. Els membres de Fònics 2.0 estan satisfets de treballar amb aquest perfil de músics: amateur ve del verb francès que significa ‘estimar’ i al cap i a la fi aquest és el tipus de músics que busquen.
Això no descarta que en un futur s’engeguin projectes sense aquest títol. De fet, ja estan treballant per ampliar la seva activitat amb altres propostes com un cursos musicals d’alt nivell, i no tanquen la porta a produccions professionals.
Diumenge teniu una cita al Monestir de Pedralbes a les 20.30h. L’entrada és lliure, però l’aformament és limitat. Fònics 2.0. cantarà peces de Ferran Sors, Anton Bruckner, Camille Saint-Saens, Zoltán Kodály i David Padrós i Bernat Vivancos, actual director de l’Escolania.
Per més informació, podeu accedir al web de Fònics 2.0.
Bernat Puigtobella
Núvol