21/9/2012 |
El Palau de la Música Catalana inaugura demà una temporada única. Convençuts de la necessitat de variar el ritual dels concerts de clàssica, la primera sorpresa serà una original versió del 'Rèquiem' de Mozart. "La idea és reforçar la música ensenyant als músics i als cantaires a expressar el dolor, el patiment i l'alliberament de l'obra no només a través de les notes, sinó utilitzant tot el seu cos", detaca Jaume Bernadet, de Comediants. Els solistes La Simfònica del Vallès i l'Orfeó Català interpreten una original versió dirigida per Enrico Onofri. Marta Mathéu (soprano), Gemma Coma-Alabert (mezzosoprano), David Alegret (tenor) i Pau Bordas (baix-baríton) s'han prestat també a aquest experiment. Ells, per exemple, en lloc d'estar en escena de principi, només apareixeran quan hagin de cantar.
Per Enrico Onofri, concertino del prestigiós grup Il Giardino Armonico, encarregat de dirigir aquest original concert, l'objectiu és arribar al públic a través del sentit de l'oïda i de la vista, potenciant aspectes fins ara poc explotats en les sales de concert de música clàssica. "Els temps han canviat, i s'ha de fer alguna cosa per acostar aquesta bellíssima música a la gent", declara el músic, que s'ha entregat en grau màxim al projecte. "L'acció de Comediants només potencia la música, que és el principal", afegeix.
Tot el programa estarà dedicat a Mozart, incloent-hi una de les seves primeres obres, la 'Simfonía número 10', que va compondre quan era un nen, i la seva última obra mestra, el 'Rèquiem', que va quedar inacabat al morir el compositor de Salzburg. "Intentem que els músics transmetin l'esperit jovial de la primera obra i també tota l'emoció del 'Rèquiem'", va dir Bernadet. Entre totes dues s'estrenarà 'The flower is a key (A rap for Mozart)', una peça composta i interpretada per Sergio Cárdenas, actor i cantant que actua com a fil conductor del programa. "La seva missió consisteix a ser una espècie d'àngel de la vida que encén el llum dels faristols dels músics, i ser també l'àngel de la mort al final del concert", explica Bernadet.
La resta de la temporada es nodreix de grans conjunts simfònics, com la llegendària Filharmònica de Viena, dirigida per Daniele Gatti, amb un programa Brahms, i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, que amb el venerat Zubin Mehta al capdavant oferirà grans obres del repertori. La nota contemporània la posarà Joan Guinjoan, compositor resident al Palau, de qui, a més de recuperar-se algunes de les seves obres emblemàtiques, s'estrenaran dues peces: el 'Concert per a percussió' i una obra coral.
Entre les cares noves, cal destacar la presència de Benjamin Alard. El deixeble de Gustav Leonhardt iniciarà un cicle amb la integral de la música de Johann Sebastian Bach per a teclat, a raó de dos concerts per any, que aquesta temporada començarà amb 'Les transcripcions I i II' ('Concert Italià' i 'Obertura francesa').
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya