19/9/2012 |
Músic i professor d'etnomusicologia a la UAB, Ayats ha centrat la seva recerca en la influència de la música en les societats contemporànies. Recentment ha publicat "Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional"
Jaume Ayats i Abeyà (Vic, 1960) serà nomenat en els propers dies director del Museu de la Música de Barcelona i del Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català.
Ayats és professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, doctor en Història de l'Art per la mateixa universitat (especialitat en musicologia), llicenciat en filologia catalana per la UB i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Barcelona. Vinculat al Grup de Recerca Folklòrica d'Osona, va estudiar etnomusicologia a l'Escola d'Estudis de Ciències Socials de París a principis dels 90. Fruit d'aquesta estada va presentar la seva tesi doctoral "La veu de les multituds", on analitza de forma innovadora el paper dels càntics massius a les manifestacions polítiques al carrer, als estadis de futbol o en els jocs infantils. S'ha especialitzat en les polifonies orals de la Mediterrània. Entre d'altres ha publicat "Explica'm una cançó"(Rafael Dalmau Editor, 2009), obra en què analitza l'origen i el significat de les cançons tradicionals catalanes, i "Córrer la sardana. Balls, joves i conflictes" (Rafael Dalmau Editor, 2006), on explica l'evolució de la sardana fins esdevenir la dansa nacional de Catalunya, i "Cantar a la fàbrica, cantar al coro. Els cors obrers a la conca mitjana del Ter" (Eumo, 2008). Últimament ha publicat "Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional" (L'Avenç, 2011).Ha comissariat l'exposició "Veus de la Mediterrània" i és autor, amb Joaquim Rabaseda, del documental "Veus i sons de la Mediterrània".
Com a músic, Ayats ha tocat el violí en diverses formacions (Orquestra Ciutat de Barcelona, Orquestra Simfònica del Vallès) i és fundador del grup de polifonia La Nova Euterpe.
Musicat