Solsona acull a partir de demà un festival molt especial, un festival sense grans intèrprets, un festival en què les estrelles són alumnes de Catalunya i d'arreu del món que poden gaudir d'un dels pocs festivals pedagògics de música clàssica que existeixen. És l'onzena edició de l'AIMS, l'Acadèmica Internacional de Música de Solsona. El projecte, dirigit pel violoncel·lista Peter Thiemann, requereix una intensa tasca educativa i una logística complexa. Enguany el projecte compta amb 55 alumnes de 20 països que durant els matins i part de les tardes assistiran a classes intensives. Al vespre, actuaran. Els concerts també són una experiència d'aprenentatge. El programa inclou actuacions en escenaris i formats clàssics i d'altres al carrer i en centres socials.
"Els alumnes vénen molt motivats pels professors que tindran, que són una gran atracció, però també per la gran oportunitat interpretativa que suposa", explica Peter Thiemann. Els concerts els enregistrarà l'emissora Catalunya Música, així que els estudiants sentiran l'experiència escènica com un veritable desafiament. "Actuaran en un festival, amb els nervis i amb tot el que això suposa", diu el director. El festival solsoní consta de diferents vessants durant els quinze dies de durada: el vessant acadèmic, el dels concerts, el creatiu i el social. Aquest últim s'enriqueix amb actuacions sorpresa a domicili i amb assajos amb públic. I la creativitat es potencia des de la mateixa arrencada del festival: al concert inaugural -demà, a les 22 h, al Teatre Comarcal de Solsona- hi sonarà una composició per a piano i quintet de corda composta per Josep Castanyer, un jove violoncel·lista de 15 anys, forjat al mateix certamen.
El públic és un altre element clau del festival. Tot i que l'AIMS se celebra en una zona rural, els assistents han augmentat en cada edició i actualment l'ocupació se situ en un 90%. "Tenim un públic de la zona molt fidel i hi ha molta gent per a la qual el festival és una cita obligatòria: no falten a cap concert", subratlla el director.
El festival s'estén a l'estranger
La diversitat de procedències de l'alumnat i del professorat afegeixen dificultat a l'experiència educativa, però guanya prestigi any rere any. El claustre de professors és estable, i a cada edició conviden primeres figures del món acadèmic musical. Aquesta any hi participaran professores de les escoles de música de Friburg i Lübeck. L'AIMS no només es fa a Solsona, sinó que s'estén a Lleida, Mollerussa i Cardona. I l'experiència no es limita al festival català. Thiemann, que també és professor de violoncel en un projecte educatiu que la Fundació Barenboim-Said desenvolupa a Cisjordània, hi portarà quatre alumnes descoberts a Solsona.