ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Savall rep el 'Nobel' de la música pel seu treball de divulgació i per fer de pont entre cultures

1/6/2012 |

 

 

El violagambista català el dedica a la seva difunta esposa i musa, Montserrat Figueras

El violagambista Jordi Savall rep avui el premi de la Léonie Sonning Music Foundation de Dinamarca, considerat el premi Nobel de la música, dotat amb 80.000 euros. És el primer català que rep aquesta distinció i el segon espanyol després del mestre de la guitarra Andrés Segovia. Entre altres destacades figures de la música distingits amb el premi figuren compositors com Igor Stravinski, Leonard Bernstein i Benjamin Britten, i directors com Nikolaus Harnoncourt i John Eliot Gardiner.

El guardó premia Savall tant per la seva tasca com en la recuperació i divulgació de música antiga com pel seu esperit humanista que l'ha portat a establir ponts entre cultures a través del seu treball. "L'humanisme forma part de l'art. Sense humanisme la meva música no valdria res perquè més enllà de fer feliç qui l'escolta, la música ha d'obrir diàlegs entre cultures. La música és l'art de comunicar i de compartir", destaca el músic des de Dinamarca.

"Dedicaré molt especialment aquest premi a Montserrat, amb qui vaig compartir tots aquests anys. L'hi dec a ella", afegeix l'intèrpret, director i pedagog que va perdre la que va ser la seva dona i musa, la soprano Montserrat Figueras, el mes de novembre passat. Amb ella va fundar Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations i el segell discogràfic Alia Vox.

Els seus fills Ferran i Arianna l'acompanyaran en l'entrega del guardó que se celebrarà a la mitja part d'un concert a l'Església de la Trinitat de Copenaghe. La primera estarà dedicada al disc Mare Nostrum i Savall portarà la batuta davant d'un grup de músics de diferents països del Mediterrani. A la segona part l'artista oferirà un recital acompanyat de la seva viola de gamba.

L'especialista, amb una agenda plena de compromisos internacionals, està acabant un llibre disc dedicat a Joana d'Arc, "un personatge històric increïble", assenyala. I en prepara un altre dedicat a la pau que inclourà una pintura inèdita de Joan Tàpies i textos d'intel·lectuals com Raimon Paniker, Edgar Morin i Fàtima Mernissi. "És un projecte que reflexiona sobre la capacitat destructiva de la nostra societat", destaca. L'anàlisi és desesperançador. "Vivim en una incongruència brutal. Una guerra atòmica destruiria la humanitat, però vivim tan tranquils", afegeix. "Estic preocupat pel que veig al meu voltant, però no només per això. Em preocupa que hi hagi gent que no tingui prou per viure, per estudiar i que es retalli en tot menys en el que és més important: l'armament", critica.

MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet