La crisi va intentar doblegar la música de Franz Schubert. Va ser el 2009 quan la Schubertíada de Barcelona va haver de renunciar als concerts organitzats per l’associació que porta el nom del compositor vienès amb el suport de Joventuts Musicals d’Espanya (JME). Va quedar, solitària, la de Vilabertran per la qual, estiu rere estiu, segueixen desfilant els grans liederistes del moment.
Però ni la música del compositor ni la tenacitat de Jordi Roch, acabat de reelegir president de JME, són fàcilment doblegables, ni tan sols per aquesta crisi que s’ha emportat tantes iniciatives musicals o n’ha retallat tantes altres. De nou el lied torna a sentir-se a l’auditori de L’Illa Diagonal.
La Schubertíada barcelonina ha tornat amb un nou format que consisteix en un cicle de quatre concerts en dos mesos que aspira, segons els organitzadors, a recuperar “l’esperit de les reunions que Franz Schubert i els seus amics organitzaven per gaudir de la música, de les creacions artístiques de tots ells i de l’amistat mútua”.
Aquelles sessions artístiques, no només musicals, als salons particulars de la Viena de principis del segle XIX tenien en el malaguanyat compositor el seu centre d’atracció. Com explica el professor Carlos Calderón, “l’emoció romàntica suposa sempre la màxima expressió en els seus dos vessants: profusió o economia de mitjans. Elsegon té un suprem paradigma: la música de Franz Schubert”.
Altres compositors posteriors han creat obres amb la mateixa economia de mitjans a la recerca d’aquella emoció i avui s’han incorporat al repertori de les diferents schubertíades.
A la barcelonina acabada de recuperar, després d’un primer concert el 13 de maig, la música del vienès tornarà el 29 de maig amb la de Debussy, Toldrà, Barber, Strauss i Liszt amb la soprano Anabel Pérez acompanyada al piano per Hug Vilamala. Els altres dos concerts, el 4 i el 18 de juny, tindran per protagonistes el Ludwig Trio i la pianista Katia Michel.