25/11/2011 |
La soprano Montserrat Figueras, que va dedicar la seva prolífica carrera a la recuperació del patrimoni musical, va morir ahir a la matinada a casa seva, a Bellaterra, als 69 anys. El funeral està previst per demà, divendres, al Monestir de Pedralbes, un espai on havia cantat moltes vegades.
«Era un referent pel rigor, la professionalitat i l'excel·lència en els seus treballs de recuperació de la música antiga», va destacar ahir el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, a través d'un comunicat. Va ser un referent internacional que va tenir un paper clau a l'hora d'ensenyar els catalans «a valorar el seu propi patrimoni» i que «va aconseguir situar el nom de Catalunya al món», va afegir.
DONA DE JORDI SAVALL / La cantant va gravar un centenar de discos com a solista al llarg de la seva extensa carrera, en què va englobar tot tipus de gèneres. Va actuar a Barcelona per última vegada, l'estiu passat, a l'amfiteatre del Grec amb Follies Criolles: les rutes del Nou Món. En aquell espectacle participava amb dues formacions que va contribuir a fundar: La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI i Le Concert des Nations, que dirigeix el seu marit, el violagambista i director d'orquestra Jordi Savall. Tots dos compartien una mateixa visió de la música com a element integrador i transmissor de coneixement. La seva recerca pel so d'altres èpoques a tot el món els va unir i els va impulsar a crear el segell Alia Vox, famós per la qualitat de les seves edicions.
Va rebre un Grammy per Dinastia Borgia i fa poc s'havia reeditat el seu emblemàtic Cançons de la Catalunya mil·lenària. El 15 de desembre sortirà el seu últim treball, Mare Nostrum, un disc llibre sobre el diàleg intercultural a les dues ribes del Mediterrani.
Figueras es va interessar per la música des de molt jove i es va unir al grup de música antiga Ars Musicae de Barcelona, on va cantar les obres dels grans polifonistes espanyols del segle XVI. Allà va conèixer el que seria el seu fidel company. Junts van estudiar a Basilea (Suïssa) abans de convertir-se en un referent internacional i fer concerts per tot el món descobrint importants obres de música antiga.
Entre les distincions que ha rebut hi ha la Creu de Sant Jordi (aquest any), l'Orde de les Arts i les Lletres de França, el Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque i l'Edison Klasik. Era dama de l'Orde de les Arts i les Lletres.
M. C.
El Periódico de Catalunya