30/4/2011 |
La temporada 2011/2012 de l'OBC començarà el proper 1 d'octubre amb tota una declaració d'intencions, el 'Cant Espiritual', de Xavier Montsalvatge, un dels compositors catalans clau del segle XX, a qui l'orquestra li dedicarà tot un any. Brahms, molt Mozart i Wagner seran els altres eixos d'un nou cicle de concerts profundament marcat per la crisi.
Pablo González, director de l'OBC
En la segona temporada que dissenya Pablo González, el director titular de l'OBC ha volgut deixar clara la seva passió pel mestre català, de qui l'11 de març del 2012 se celebrà el centenari del seu naixement a Girona. En declaracions a l'ARA.cat, González admet que Montsalvatge és conegut, tot i que no popular. Sí que ho són, diu, Calidoscopi simfònic, Variacions sobre un tema anònim per a arpa sola i Sortilegis. "L'any Montsalvatge servirà per divulgar més la seva obra", afirma González.
Mozart serà un altre dels noms clau de la temporada. Les restriccions pressupostàries han obligat, ha admès González, a programar molt Mozart, un repertori de domini públic, si bé "el 80% de les obres programades de Mozart ja estaven prefixades". "Ara no podem fer molt repertori contemporani. Una Vuitena de Mahler, per exemple, és impossible, perquè és caríssima", ha constatat.
González ha recorregut als tòpics per justificar la presència notable de Mozart en la temporada, "un compositor que depura l'estil de les orquestres i que és a més medicina per a l'esperit". En el programa número 1, com a preludi de la temporada, l'OBC interpretarà obres de Mozart i Salieri, sota la batuta de Giovanni Antonini, "un director que procedeix d'un altre món, el dels instruments antics", ha subratllat González.
També hi haurà molt Brahms i Wagner. Brahms serà objecte d'una atenció especial en dos concerts on es podran comparar les seves dues primeres simfonies amb les dues inicials de Beethoven. Wagner serà el quart pilar sobre el qual es construeix la temporada que ve de la simfònica barcelonina, "en diàleg amb compositors que van influir en l'autor alemany o que el van influir, com ara Listz, Cesar Frank o Debussy".
Tot i la crisi, González i el gerent de l'OBC, François Bou, estan planejant tornar a aconseguir que l'orquestra surti més fora de les fronteres nacionals. Una de les "prioritats", tant de l'un com de l'altre, com ha dit el director titular. Estan preparant una gira per Àustria pel febrer del 2013, tot i que encara els falta finançament. També tenen altres projectes en cartera. Tots, amb l'objectiu d'aconseguir que l'OBC passegi més el seu "prestigi i història", com feia en l'època de Lawrence Foster (1995-2002).
González ha admès, per altra banda, la "incertesa" que hi ha dins l'Auditori davant el buit de poder que pateixen des de fa més de dos mesos. A finals de febrer, el director general de l'equipament musical, Joan Oller, va marxar al Palau de la Música i el concurs organitzat per rellevar-lo es va declarar desert. Les administracions han assegurat que, a finals de maig, un cop passades les eleccions, triaran successor. "L'Auditori segueix endavant, però sí que falta ara la línia general que marqui el trajecte", ha dit González.
ANDREU GOMILA
Ara