26/1/2011 |
El Foment Mataroní estrena ‘Brundibar a Therezin', que el director Quim Lecina ha versionat d'una òpera infantil txeca amb un centenar de nens cantaires a l'escenari.
Brundibar és el títol de l'òpera infantil que el compositor txec Hans Krása, amb llibret d'Adolf Hoffmeister, va escriure l'any 1938 i que quan va ser deportat al camp de concentració de Therezin va representar una cinquantena de vegades entre el 1942 i el 1944, després d'estrenar-se en un orfenat de nens jueus a Praga de manera clandestina. L'obra explica la història de dos germans que necessiten llet per a la seva mare, que està malalta. Com que no tenen diners intenten guanyar-ne cantant pels carrers però el malèfic Brundibar els ho impedeix perquè els considera una competència. Amb la solidaritat d'altres nens i l'ajut d'alguns animals, els dos germans finalment aconsegueixen la seva fita i derroquen el tirà, els tics hitlerians del qual no passen desapercebuts a ningú, amb la força de la unitat. A partir d'aquesta òpera, Quim Lecina ha dissenyat un espectacle que simula com podia haver estat l'assaig de la peça al camp de concentració de Therezin. “Es tracta de relatar com Hans va decidir muntar l'obra i fer-hi participar els infants que com ell estaven al camp de concentració amb l'únic objectiu de mantenir alta la moral i donar certa sensació de normalitat”, destaca Lecina. Un muntatge per a tots els públics que convida a reflexionar sobre el context històric i a la vegada donar a conèixer la situació viscuda a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial amb l'intent d'extermini del poble jueu.
L'espectacle, que ja s'ha pogut veure en ciutats com ara Girona i Granollers, aterra ara a Mataró de la mà del Foment Mataroní, que l'estrenarà el dia 6 de febrer a les 6 de la tarda. Però una altra de les peculiaritats de l'obra és que dins del nombrós grup de nens cantaires –n'hi ha prop d'un centenar–, dirigits per Josep Vila, una part d'ells són integrants de la Coral Rodamón de Mataró, deixant de banda que també hi ha intèrprets del cor infantil dels Amics de la Unió de Granollers i del cor de l'Associació Gironina d'Escoles de Música. La directora del grup mataroní, Glòria Prats, admet l'esforç que han fet els infants, que assagen habitualment els divendres al Foment, per tirar endavant un projecte que sens dubte representa el seu primer gran repte escènic després de sis anys d'història. “Com que no només canten, sinó que també han d'interpretar i posar-se en la pell d'aquells nens deportats, han passat per moments difícils, però al final ha valgut la pena”, apunta Prats.
Tot i que el muntatge ideat per Quim Lecina no és realista, el director artístic de Brundibar a Therezin, Joan Carles Martínez, destaca que les projeccions que es veuen al llarg de l'obra, la il·luminació, però també els cantaires vestits de gris uniformat i marcats amb les estrelles jueves, aconsegueixen crear la sensació d'estar dins d'un camp d'extermini. “L'absència d'escenografia s'ha fet de forma volguda per recordar, si més no, com devia representar-se l'òpera al camp de concentració”, hi afegeix Lecina.
Lluís Martínez
El Punt