ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Prou Danubi Blau

29/12/2010 |

 

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya oferirà dissabte al matí el concert de Cap d'Any de TV3, competint a la mateixa hora amb els valsos de Viena de TVE

¿Voleu començar l'any igual que quan vivia Franco o preferiu fer-ho amb l'única orquestra simfònica genuïnament catalana?”. La pregunta la formula Carles Coll, un dels dos directors, juntament amb Francesc Cassú, de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya. Dissabte vinent, 1 de gener del 2011, aquesta orquestra única al món, que fusiona l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i la cobla La Principal de la Bisbal, protagonitzarà el concert de Cap d'Any de TV3, titulat Amb Catalunya al cor. Començarà a les 11 del matí, més o menys 5 minuts abans que la primera cadena de TVE iniciï la retransmissió dels valsos de Viena, una curiosa tradició que continua tenint milions d'adeptes arreu del món, com el Festival d'Eurovisió o els discursos reials de Nadal.

 

L'any passat, la Simfònica de Cobla i Corda es va aliar amb TV3 per competir amb els valsos vienesos en el seu mateix horari, amb una música cent per cent catalana, però estilísticament molt oberta. Prova superada: una audiència de 110.000 espectadors va garantir que allò que començava sent un experiment podria acabar sent una nova tradició i aquesta, ara sí, força més nostrada.

La Simfònica de Cobla i Corda, un projecte que té el suport dels empresaris Narcís i Josep Lagares (Metalquimia), va enregistrar el 2 de desembre passat a El Jardí de Figueres, amb el teatre ple, el concert que es podrà veure dissabte vinent per televisió i que més endavant s'editarà també en DVD. Amb direcció escènica de Jordi Cardoner (Comediants), es va preparar un espectacle d'unes dues hores, amb els ballarins de l'Agrupació Mediterrània Dansa, un acròbata, una trapezista i fins i tot uns ballarins de hip-hop, que gràcies a un equip televisiu d'unes trenta persones i dotze càmeres, i amb un acurat treball de postproducció, permetrà que l'espectador faci un autèntic viatge virtual per tot Catalunya, a partir del guió que suggereixen les composicions musicals triades.

Des del mar

El concert comença amb l'obertura de Mar i cel, de Guinovart, i el viatge continua per mar amb Perfum mediterrani, de Francesc Cassú, i una selecció d'havaneres adaptades i orquestrades per Francesc Cassú. Tot seguit s'homenatja el cinema català a partir d'alguns fragments de bandes sonores adaptades per Marc Timón. L'Empordà, d'Enric Morera, amb orquestració de Carles Coll; una Oda a Montserrat i una suite amb les cançons més populars de la Dharma, adaptades per Jordi Molina, tanquen la primera part. La segona part s'obre amb Sirenes de Guinovart, i segueix amb les nadales jazzístiques de Francesc Burrull; Bell Penedès, de Josep Saderra, i En els braços de la mare, de Valentí Miserachs. La recta final s'enfila amb Barcelona olímpica; El Crist del Fluvià, de Carles Coll, i Al capdavall del pont vell, de Josep Cassú. Durant l'espectacle, es veuran imatges dels castellers, una gran sardana concèntrica a la plaça del teatre El Jardí, el Teatre-Museu Dalí, el cap de Creus, el pont de Besalú, Montserrat, el parc Güell, el Pirineu de Lleida, etc. “Hem aconseguit crear un producte televisiu interessant, que t'enganxa i evita que facis zàping i sobretot que te'n vagis a Viena”, afirma Carles Coll. I afegeix: “A mi m'agraden molt la Marxa Radetzky i els valsos vienesos, però els toco quan jo vull, no per obligació el primer dia de l'any”.

Xavier Castillón
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet