Ros Marbà: "Em diverteixo molt dirigint la JONC"
8/1/2004 |
Aquest cap de setmana el músic es posa per primer cop al capdavant de la jove formació orquestral en tres concerts.
Gairebé no hi ha cap director que no aplaudeixi la receptivitat i les ganes de treballar que mostren les orquestres de joves. Antoni Ros Marbà no és una excepció.
El director català farà aquest cap de setmana el seu debut al capdavant de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) amb "un programa clàssic, dels que no enganyen ningú": la Simfonia núm. 40 de Mozart, i la Simfonia núm. 8 (o 9, segons qui) de Schubert, la coneguda com La Gran.
La partitura de Mozart planteja "molts problemes tècnics i d'estil", problemes que en el cas de l'obra de Schubert estan acompanyats per una qüestió de "resistència. És una simfonia llarga, i cal mantenir la tensió, la concentració durant gairebé una hora. És un repte per a una orquestra jove", apunta Ros Marbà.
El titular de la Real Filarmonía de Galícia considera "un plaer extraordinari" treballar amb els músics de la JONC. "És gent no contaminada, que estima la música per la música". Hi ha limitacions, per descomptat -"encara no tenen prou ofici, estan descobrint a tocar junts"-, però les contrapartides compensen de sobra. "M'estic divertint molt, en el sentit de gaudir. És infreqüent trobar aquest esperit obert, pur, en una orquestra professional". Per la seva part, Ros Marbà aporta "a aquests joves experiència, moltes hores de mili feta".
En tot cas, aquesta "actitud tan positiva" ha estat una sorpresa relativa, "ja me l'esperava. Han treballat sis, set hores diàries sense defallir". Antoni Ros Marbà ha constatat de primera mà el nivell d'aquests joves músics, reflex necessari de la seva formació. Tanmateix, el director creu que "sempre és imprescindible sortir fora" a estudiar. A casa nostra "ara ja hi ha professors importants que donen una base extraordinària, però sempre és recomanable sortir per arrodonir la bona tasca de base que es fa aquí".
Joves i més joves
Els concerts de demà a Vila-seca (Auditori Josep Carreras, 22 h), dissabte a Girona (Teatre Sant Domènec, 20 h) i diumenge a Barcelona (Auditori, 19 h) són la culminació del 25è encontre de treball de la JONC que s'ha anat desenvolupat a Vic des del 27 de desembre.
En aquesta ocasió, la JONC ha estat acompanyada per l'Orquestra de les Escoles de Música de Catalunya, la branca encara més jove de la formació. Com explicava Antoni Pallès, gerent d'aquestes orquestres, era el primer cop que tots dos conjunts compartien un període de treball.
En total, s'han aplegat a Vic uns 180 músics, un centenar de la JONC i 80 de l'OEMUC, tots treballant amb els 25 professors de la JONC. La feina de l'stage inclou també la música de cambra, amb tretze grups, quatre dels quals ja són estables i "tenen el suport del professorat i la infraestructura de la JONC", comentava Pallès. La propera cita de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya serà a l'estiu, a Torroella de Montgrí. En cartell, el Rèquiem alemany, de Brahms.
X.C.
Avui