1/7/2010 |
UN GRAN REPTE INTERPRETATIU A L’AUDITORI DE LA MERCÈ
Després de deixar-nos el record d’unes meravelloses Variacions Goldberg interpretades a Girona l’any 2006, el clavecinista francès Pierre Hantaï, considerat per a molts un dels millors del món, s’enfronta per primera vegada i en primícia mundial amb l’execució de la integral d’El clavecí ben temprat (Das wohltemperierte Klavier) de
J. S. Bach. Mundialment conegut per les seves interpretacions virtuoses i detallistes, Hantaï oferirà, en tres concerts consecutius a l’Auditori de la Mercè de Girona aquest recull de dos cicles de preludis i fugues escrits en totes les tonalitats majors i menors de la gamma cromàtica per a instrument de teclat: l’obra representa el cim tècnic i interpretatiu per a qualsevol músic i un repte descomunal que Hantaï ha acceptat dur a terme a la nostra ciutat. L’esdeveniment suposarà, de ben segur, tota una fita per al músic i per al seu públic.
PIERRE HANTAÏ
Pierre Hantaï, que va néixer al 1964 a París, va iniciar els seus estudis de música als onze anys, guiat per la seva passió per Bach. Influenciat per Gustav Leonhardt, va prendre la decisió d’estudiar clavecí sota la direcció del professor americà Arthur Haas i de seguida va començar a oferir els seus primers concerts amb els seus germans Marc i Jérome. Amb només 19 anys, i després d’aconseguir estudiar amb Gustav Leonhardt a Amsterdam, va guanyar el Concurs Internacional de Bruges, Bèlgica. El 1985 va fundar la petita orquestra Le Concert Français, que dirigeix des del clavecí. Aquell mateix any també va tenir l’oportunitat de tocar en duet amb Sigiswald Kuijen i va formar part en una producció d’òpera amb el seu mestre, Gustav Leonhardt. Pierre Hantaï ha actuat com a solista i continuista de Le Petite Bande, dirigida per Sigiswald Kuijken, i també ha tocat sota la direcció de Philippe Herreweghe, Gustav Leonhardt i Jordi Savall, amb qui ha enregistrat els Concerts de Brandenburg de Bach. En format de recital, Pierre Hantaï és convidat regularment per grans festivals d’arreu del món: Saintes, Montpellier i La Roque d’Anthéron (França), Utrecht (Països Baixos), Roma, Festival de Flandes... Pierre Hantaï, un dels millors especialistes de l’obra de Bach, ha enregistrat dues vegades les Variacions Goldberg, guardonades amb el prestigiós premi Gramophone 1994. Aquests enregistraments el van catapultar, amb menys de 30 anys, als cims del món del clavicèmbal i des de llavors s’ha convertit en la referència més recomanada d’aquesta partitura tan popular. El clavicèmbal de Hantaï és una combinació entre domini tècnic, imaginació i virtuosisme. La seva extensa discografia també inclou obres de Farnaby, J. Bull, Frescobaldi, Scarlatti, Leclair, Marais, Hotteterre, Sainte Colombe i J.S. Bach.
EL CLAVECÍ BEN TEMPRAT
El clavecí ben temprat (en alemany: Das wohltemperierte Klavier) és el nom de dos cicles de preludis i fugues compostos el 1722 i 1740 per Johann Sebastian Bach en totes les tonalitats majors i menors de la gamma cromàtica per a instrument de teclat. Està considerat com una de les composicions més influents de la història de la música clàssica. Encara que El clavecí ben temprat no va ser la primera obra pantonal (usant totes les tonalitats), va ser, de llarg, la més influent. Beethoven va tenir molt en compte aquesta obra, ja que part de la seva fama i reputació va esdevenir-se quan era jove i va tocar aquesta peça en el seus concerts. A més de l’ús de totes les tonalitats, El clavecí ben temprat és inusual pel gran nombre de tècniques i modes d’expressió usats per Bach en les fugues. Molts compositors posteriors les han estudiades per tal de millorar les seves pròpies fugues: Verdi va trobar-les útils pel seu últim treball, Falstaff.
PIERRE HANTAÍ. J.S. BACH: EL CLAVECÍ BEN TEMPRAT, BWV 846-893 Dimarts 6 de juliol • 20 h • Auditori de la Mercè Dimecres 7 de juliol • 20 h • Auditori de la Mercè Dijous 8 de juliol • 20 h • Auditori de la Mercè
Catclàssics