25/5/2010 |
Fitxen Jordi Cervelló com a compositor resident i aposten pel discurs de «llibertat»
L'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va presentar ahir les línies mestres de la pròxima temporada, que centraran en la «llibertat» des de tots els vessants. La programació a Sabadell preveu set concerts, amb un tast de Beethoven per obrir boca l'1 d'octubre. Rubén Gimeno, que comandarà els músics per segon any, va presentar el fitxatge de Jordi Cervelló –premi nacional de música 2010– com a compositor resident. El tinent d'alcalde, Lluís Monge, va lloar el «talent» i el «treball» de l'entitat.
Entre les línies mestres de la programació de la temporada que ara acaba hi havia la «innovació» i la «proximitat», va recordar el president de l'OSV, Jordi Cos. Per l'any vinent, l'aposta serà la «llibertat», contemplada des de la relació autònoma dels músics amb l'orquestra –copartícips de la gestió de l'entitat– fins a cadascun dels recitals que oferiran a Sabadell i Barcelona.
Pel concert inaugural, a més, Cos va recordar que «Beethoven és el prototip d'artista que persegueix la llibertat», i hi rememoraran el Sanctus i el Benedictus de la Missa en Do major, op.86, dues peces improvisades pel compositor alemany el 22 de desembre del 1808. Un altre atractiu d'aquest concert serà la participació del prestigiós pianista sabadellenc José Menor, que tornarà a actuar a la Faràndula, l'1 d'octubre. La resta de concerts es faran al Principal.
L'altra gran novetat per a l'OSV és la implicació del veterà compositor Jordi Cervelló, amb una trajectòria que la Generalitat ha reconegut enguany amb el Premi Nacional de Música. Compaginarà el paper de compositor resident amb la col·laboració per a un festival a Sant Petersburg l'any vinent. I deixarà la seva empremta en dues peces en les actuacions previstes a Sabadell: un divertimento i una altra composició inspirada en el diari d'Anna Frank, com a símbol de la llibertat privada i alhora perseguida.
El director de la Simfònica, Rubén Gimeno, va apuntar el compromís de donar, a partir d'ara, més protagonisme als mateixos músics de l'orquestra com a solistes en determinats concerts, com és el cas del clarinetista Ricardo Ríos. La pròxima temporada, l'OSV repetirà la innovadora oferta de situar quatre persones del públic en cadires entre els músics, per la qual s'han interessat altres orquestres que no descarten «copiar-la».
Tallers i lliçons magistrals per a joves
La recerca de nous talents i la popularització de la música clàssica entre el públic infantil continuen sent línies d'actuació complementàries. L'OSV programa regularment visites a escoles de la ciutat, tal com va recordar el seu gerent, Alberto Sampablo. I l'experiència de sembrar talents dóna millor resultat com més primerenca és l'audiència. De fet, per això demà aniran a visitar infants de dos anys en una escola bressol. L'altra aposta és el cicle de música de cambra Gradus ad Parnassum, amb set concerts gratuïts de petit format per afavorir la pràctica de la música de cambra entre els seus membres, afinar la relació amb els solistes convidats i, de retruc, que aquests aprofitin l'estada per impartir lliçons magistrals amb alumnes de les escoles de música i conservatoris de la comarca. El cicle s'iniciarà el 28 de setembre i inclou un concert mensual fins a l'abril. El juliol organitzaran set dies de tallers amb una seixantena de joves músics per formar-los en matèria simfònica.
EMILI AGULLÓ
El Punt