ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Pablo González vol proveir l'OBC de major varietat, coherència i equilibri

24/3/2010 |

 

 

L'asturià aprofundirà en Mahler, Schumann i Gerhard en la seva primera temporada com a director titular de l'orquestra.

Després de posar-se al capdavant de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) aquest cap de setmana passat amb un programa de Beethoven i Xostakòvitx, l'asturià Pablo González va revelar ahir a L'Auditori el contingut de la seva primera temporada com a director titular de l'OBC, que arrencarà l'últim cap de setmana de setembre amb una obra d'encàrrec al compositor barceloní Ramon Humet. El director, acompanyat del nou gerent de l'orquestra, François Bou, va manifestar la voluntat de situar la varietat, la coherència i l'equilibri entre les línies bàsiques de treball de l'OBC. La temporada 2010/2011, amb 31 programes, una col·laboració amb el Liceu i una coproducció amb el Grec, se centrarà en Mahler, Schumann i Gerhard.

 

Tot i admetre que la temporada l'ha haguda de tancar «amb certa pressió del temps» i no ser plenament la que ell voldria, el substitut del japonès Eiji Oue en la direcció musical de l'OBC va defensar ahir amb convicció els 31 programes que, del 24 de setembre al 7 de juny del 2011, articularan la nova temporada de l'orquestra catalana. González, nascut a Oviedo el 1975, portarà la batuta de l'OBC –amb la qual ha comprovat aquests dies que «la seva il·lusió» per dirigir-la «tenia fonament»– en deu d'aquests 31 programes, centrats en l'obra dels compositors Gustav Mahler, Robert Schumann i el català Robert Gerhard. «Amb Mahler he volgut apropar-me a l'essència de la seva composició simfònica, que és el lied –explicava ahir González–. Em sembla bonic que el públic vegi d'on vénen les seves simfonies.» La interpretació de Camarada errante, Rückertlieder i Kindertotenlieder, entre altres obres de l'autor austríac, del qual enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement, permetran a González fomentar la «forma cambrística» de l'orquestra i explorar noves maneres de tocar. De Schumann, per la seva part, el director asturià n'interpretarà quatre simfonies en dos programes diferents. «A Schumann el vaig descobrir amb l'OBC. No era un gran orquestrador, però les seves simfonies són perfectes», deia González del compositor alemany. Finalment. el vallenc Robert Gerhard, un autor sempre present en les programacions de l'OBC, es veurà representat amb Pandora, Simfonia núm. 3 Collages, Danses de Don Quixot i, ja fora de temporada, una interpretació de La Peste amb el Cor Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, dins del marc d'una coproducció, el juny de l'any vinent, entre L'Auditori i el Festival Grec. «Quan la vaig interpretar fa vint anys, La Peste em va posar els pèls de punta», recordava l'asturià. Fora de L'Auditori, l'OBC participarà en una òpera en versió de concert de Daphnis de Strauss, al Liceu.

L'inici d'un projecte

La temporada 2010/2011, més enllà d'aquests tres pilars, es completarà amb una obra d'encàrrec a Ramon Humet (Barcelona, 1968) que marcarà l'estrena de González com a director titular de l'orquestra, dos altres encàrrecs a Salvador Brotons i Enric Palomar i obres d'autors catalans, encara que menys que en edicions passades, com per exemple Xavier Montsalvatge i Eduard Toldrà, així com també una selecció de la música dels ballets russos i suecs. Entre els directors que s'hi convidarà: Giovanni Antonini, Yakov Kreizberg, Franz-Paul Decke, Michael Boder, Víctor Pablo Pérez i Antoni Ros Marbà. «Ens trobem tot just en l'inici d'un projecte –deixava ben clar, tanmateix, el director–. Ens caldrà una programació variada i equilibrada.» Pablo González es proposa també fer prevaldre la «coherència» i donar, en les programacions, veu als músics. «Tenim tantes idees que no ens hi caben.»

Cinc temporades
La 2010/2011 significarà la primera de les cinc temporades durant les quals l'OBC tindrà Pablo González com a director titular. L'asturià rellevarà el controvertit mestre japonès Eiji Oue, que no obstant això, tornarà com a director convidat durant la temporada 2011/2012. Considerat un dels grans joves talents del moment i amb un currículum que inclou haver dirigit orquestres com la London Symphony i totes les catalanes a excepció de la del Gran Teatre del Liceu, González ha insistit des que va ser nomenat director titular de l'OBC que cal millorar el «rendiment» de l'orquestra. Per la seva part, ahir es va presentar també el nou gerent: el francès François Bou, que relleva Patrick Ayala.

G. Vidal
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet