6/3/2010 |
L'òpera còmica de Donizetti, serà protagonitzada pel tenor peruà Juan Diego Flórez que haurà aforntar la difícil ària 'Ah, mes amis, quel jour de fête'
El director francès Laurent Pelly trasllada l'acció de la popular òpera còmica de Donizetti La fille du régiment, el muntatge es podrà veure al Liceu a partir del proper dia 7, a la Primera Guerra Mundial, amb el tenor peruà Juan Diego Flórez com un dels seus principals intèrprets.
Pelly, acompanyat pels protagonistes de l'obra, ha explicat en roda de premsa que ha optat per modificar el text original, de l'any 1840, per modernitzar-, acostar-lo al públic d'avui i fer-lo més cinematogràfic, perquè "algunes de les qüestions que es tracten, com el patriotisme, havien quedat una mica antiquades ".
En aquesta òpera, que no es representava a Barcelona des de 1994, s'expliquen els amors de la cantinera Marie i del jove Tonio, un tirolés entusiasta, que s'enrola a l'exèrcit-en el llibret original, les tropes de Napoleó - per poder casar-se amb aquesta dona. No obstant això, la senyora d'un castell proper, coneguda com marquesa de Berkenfield, declara en aquest moment que és la tia de Marie (en realitat és la seva mare) i se l'emporta amb ella per donar-li una educació adequada, alhora que intenta casar-la amb el nebot de la duquessa de Crakentorp. Marie es rebel contra aquesta decisió i al final de l'obra és salvada per els soldats del regiment de Tonio i la mateixa marquesa acabarà autoritzant la seva unió amb ell.
Juan Diego Flórez, que ja ha cantat l'òpera a Londres, Viena o Nova York, ha mantingut que interpreta un personatge molt simpàtic, que juntament amb Marie, "són els adorables de l'obra, per la qual cosa s'ha de transmetre aquesta senzillesa i aquest candor al públic ". Tanmateix, ha opinat que es tracta d'una peça "bellíssima, amb moments fantàstics, que arriben al cor, una joia", ha afegit.
Precisament, a la pregunta sobre com afronta l'ària Ah, mes amis, quel jour de fête, durant la qual ha de superar nou dos de pit, Flórez ha asseverat que "és necessària molta concentració per donar les notes bé".
En aquest muntatge, d'altra banda, l'aspecte teatral té una gran importància, el que també ha posat de relleu la cantant italiana Patrizia Ciofi. "Els diàlegs són molt llargs, en francès modern, ràpids i molt teatrals i no sempre és fàcil trobar l'equilibri entre la veu cantada i la veu parlada", ha precisat.
De l'espectacle, crida l'atenció la participació d'un actor com Ángel Pavlovsky, en el paper de duquessa de Crakentorp, que en altres muntatges havia interpretat la soprano Montserrat Caballé. Pavlovsky, sempre agut, ha indicat que es tracta d'una òpera difícil "perquè barreja comèdia i tragèdia i hagués pogut ser encara més tràgica si jo hagués cantat". L'artista ha intentat que el seu duquessa "no semblés massa a la d'Alba, tot i que li dono certa actualitat".
A més, ha volgut ressaltar el treball de Pelly, no només pel que fa a la posada en escena, molt inspirada en imatges de les postals dels primers anys del segle XX, sinó també pel contacte amb els actors i cantants.
El director musical, Yves Abel, ha dit que La fille du régiment, que li va obrir a Donizetti les portes de París, ha influït en totes les òperes còmiques posteriors i ha afegit que es tracta d'una peça "increïble per tot el que es troba en ella, tant pel joc de paraules, com per l'enginy del text, com per la barreja d'opereta i òpera seriosa ".
Aquesta producció del Gran Teatre del Liceu, que es podrà veure en diferents funcions fins el proper dia 25 de març, també compta en el seu repertori amb Victoria Livengood i Pietro Spagnoli, mentre que Nino Machaidze i Antonio Gandia actuaran com a substituts de Patrizia Ciofi i Juan Diego Flórez en algunes representacions.
La Vanguardia