27/2/2010 |
El desviament de fons de Millet supera ja els 35 milions d'euros.
En el decurs, ahir, de la primera assemblea ordinària de l'Orfeó Català després del cas Millet, la institució va decidir posar en mans de l'advocat Miquel Roca i Junyent i quatre persones més la ideació d'uns nous estatuts en un termini màxim de tres mesos. En una reunió de gairebé quatre hores a la qual van assistir 180 socis dels 1.750 que té l'entitat, es va ratificar per àmplia majoria la junta directiva de l'Orfeó, que va fer públic que el desfalc de Millet supera ja els 35 milions d'euros.
Una comissió presidida per Roca i Junyent i formada per Antoni Dalmau, Carles Cuatrecases, Assumpta Terrés i Jaume Padrós, treballarà aquests pròxims tres mesos per a la creació d'uns nous estatuts per a l'Orfeó Català. «Serà el que marcarà l'inici de la reorganització per modernitzar els estatuts actuals», concloïa, al final de l'assemblea, Joan Llinares, director executiu de l'Orfeó. «Els càrrecs, d'una banda, s'eternitzaven, i ara s'hi posarà límits. A més, Millet ho era tot, tant gerent com director. Ara caldrà separar les funcions i establir mecanismes perquè la transparència no sigui només una paraula», va afegir.
Roca i Junyent, per la seva part, decidit a fer «un acte de servei» a l'entitat, va resumir la seva feina aquest pròxim trimestre de la següent manera: «Caldrà facilitar que els socis puguin decidir com volen el futur de l'Orfeó. Retornar-los, en definitiva, la sobirania.» Els aplaudiments finals de l'assemblea, celebrada al Petit Palau, i un únic vot en contra i cinc abstencions a l'hora de ratificar la junta directiva, van certificar l'inici d'una nova etapa per a la institució. «Els cantaires hem pogut dir-hi la nostra, i això feia temps que no passava. Hi ha coses que ens semblen bé, d'altres que no, però la sensació general és positiva», resumia, en sortir passades les deu de la nit de la reunió, la cantaire Mireia Farrús. «El pitjor que podria haver passat és que es produís un buit, i ara ja sabem que això no passarà», apuntava el compositor Antoni Ros Marbà.
El desfalc, de 31 milions
D'altra banda, Llinares va confirmar l'augment del desviament efectuat per Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, en 11.900.000 euros més, de manera que els diners desviats per l'expresident del Palau de la Música, que ahir va ser exclòs com a soci de l'Orfeó per unanimitat, superarien ja els 35 milions. Des de l'última xifra feta pública pel Palau, el passat novembre, i amb l'auditoria realitzada, segons Llinares, «en un 90%», cal afegir-hi ara diners desviats en les obres del Palau, compra de mobiliari, instal·lacions i altres operacions conegudes a partir de la informació de noves dades bancàries. Finalment, Llinares va confirmar que el Palau recorrerà contra la decisió del jutge de considerar «improcedent» el comiat de la filla de Fèlix Millet, Clara Millet, tot i que, mentrestant, «el 8 de març caldrà que vingui a treballar».
6.000 euros per acusar
El jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona ha notificat a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) que ha d'abonar una fiança de 6.000 euros per poder exercir l'acusació particular en el cas del desviament de fons del Palau de la Música. La FAVB, en un comunicat, va defensar ahir que aquesta notificació del jutge «vulnera el dret efectiu a exercir l'acció popular», ja que la quantia «és molt elevada per a la capacitat econòmica de l'entitat, que desenvolupa la seva tasca social sobre la base del voluntariat i que representa els interessos socials dels ciutadans amb menys recursos». Per aquests motius, la federació veïnal ha presentat recurs contra la notificació. La FAVB considera que la seva acusació té fonament perquè els implicats, fins i tot, han reconegut parcialment l'estafa que van dur a terme al Palau de la Música de manera continuada.
Colom torna els diners
L'exsecretari general d'ERC i responsable d'immigració de CDC, Àngel Colom, ha arribat a un acord amb el Palau per tornar els 75.000 euros que va rebre de Fèlix Millet, i que va utilitzar per pagar deutes del Partit per la Independència (PI). Segons va avançar ahir El Periódico, s'ha arribat a un principi d'acord que se signarà en els dies vinents, i que preveu que Colom torni els diners en terminis. Així, Colom tornarà els diners que va rebre de Millet, igual que farà la Fundació Catdem (CDC), que va rebre 630.000 euros del Palau sense saber que Millet no tenia poder per signar els convenis. Colom va reconèixer l'octubre passat que va rebre 75.000 euros per pagar els deutes que va generar la dissolució del PI. Segons Colom, era un taló que procedia de Millet, i que va servir per pagar la primera activitat de la Fundació Espai Catalunya i un parell d'actes més.
G. Vidal
El Punt