ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau centra els «concerts de primavera» en autors catalans del passat i el present

10/2/2010 |

 

Xavier Benguerel hi reposa «El llibre vermell de Montserrat»

Amb el nou epígraf de Concerts de Primavera, el Palau de la Música presentarà –entre el 6 de març i el 18 de juny– disset concerts repartits en quatre cicles: Els Diumenges al Palau; Concerts de Tarda; Orgue al Palau, i Cobla, Cor i Dansa. La programació, elaborada amb la complicitat de l'Orfeó i el Cor de Cambra, presenta nombroses obres de compositors catalans.

 

El director del Palau, Joan Llinares, els directors de l'Orfeó (Josep Vila) i el Cor de Cambra (Jordi Casas), compositors com ara Xavier Benguerel i Josep Rodríguez Picó i músics com per exemple el baríton Lluís Sintes i l'organista Tomé Olives, que van oferir un petit tast del que sonarà en el seu concert del 10 d'abril, van mostrar ahir una gran imatge d'unitat en la presentació de Concerts de Primavera, la marca que agrupa els cinc recitals de la divuitena temporada d'Els Diumenges al Palau, els cinc de la setzena dels Concerts de Tarda, els cinc del dotzè cicle de Cobla, Cor i Dansa i, finalment, els dos amb els quals es vol recordar que el Palau de la Música és l'única sala de concerts de Barcelona proveïda d'un orgue.

Que no sigui per diners

Amb preus que oscil·len entre els 3 i els 25 euros («No volem que ningú pugui dir que no va al Palau de la Música per una qüestió econòmica», va dir Llinares) i la voluntat d'arribar als 24.200 espectadors (el 65% d'ocupació) que aquests cicles van congregar la temporada passada, els Concerts de Primavera inclouen cites com ara la de la reposició, el 30 de maig, d'El llibre vermell de Montserrat, una obra escrita per Xavier Benguerel (Barcelona, 1931) fa 23 anys. «Quan la vaig estrenar al Liceu vaig pensar que seria una obra condemnada al fracàs, ja que calia molta gent per interpretar-la. Però em vaig equivocar, ja que, amb 16 ocasions, s'inclou entre les peces meves que més s'ha interpretat», va dir Benguerel, que veurà com l'obra és abordada per l'orquestra Méditerranée de Perpinyà.

La interpretació d'obres d'autors catalans, tant d'ara (Benguerel i Rodríguez Picó, que estrenarà dues obres) com d'abans (Manuel Pla, Anselm Viola, Ferran Sor), serà habitual en tots els cicles, com es constata sobretot amb l'ampli ventall de compositors que es recordaran en el cicle de cobla. «La flor i la nata dels nostres músics històrics els tenim aquí representats, i menysprear la cobla significa també menysprear-los a ells», va assegurar Jaume Comellas, coordinador d'un cicle que gaudirà en tres ocasions de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (dirigida, en dies diferents, per Xavier Pagès, Edmon Colomer i Ramon Noguera) i, en una, de La Principal de la Bisbal (amb Francesc Cassú).

D'altra banda, tant l'Orfeó Català com el Cor de Cambra del Palau actuaran en tres ocasions durant la temporada. L'Orfeó, unit a l'Orquestra d'Andorra per al Rèquiem de Mozart i a l'Orquestra Barroca Catalana per a la Missa Nelson de Haydn. El Cor de Cambra, per la seva banda, interpretant la Petite Messe Solennelle de Rossini amb solistes que anteriorment han passat pel cor. « Hi ha més coordinació i planificació [amb la nova direcció del Palau] per poder fer les coses que realment ens interessen fer», va assegurar Jordi Casas. «Estem satisfets de la qualitat dels debats artístics que estem mantenint», va reblar el clau Josep Vila.

G. Vidal
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet