24/11/2009 |
El conservatori posa en marxa classes de xeremia i de conjunt medieval.
L'Aula de Música Antiga del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona ha arribat al tercer any de funcionament –tres cursos que completen tot el cicle formatiu– amb un centenar d'alumnes de tot l'Estat: unes xifres que doblen les millors previsions de la direcció. L'aula coordinada per Alba Roca estrena classes de xeremia, un antecedent de la tenora, amb què es completen els instruments de la cobla de ministrers, i també posa en marxa classes de conjunt de música medieval.
Les classes de l'Aula de Música Antiga es reparteixen en diversos caps de setmana al llarg de l'any, començant pels dies 5 i 6 de desembre. Segons el director de l'organisme autònom del conservatori, Carles Lama, van ser els mateixos alumnes els que van reclamar les classes dominicals per aprofitar el viatge a Girona des dels seus llocs d'origen. Alguns matriculats vénen del País Valencià i d'Aragó, però també del sud de França i fins i tot d'Astúries, Andalusia i les Canàries. La concentració de l'activitat acadèmica en sis caps de setmana –un al mes, fins al maig– facilita també la participació dels professors, que són majoritàriament músics professionals en actiu.
L'Aula de Música Antiga va sorgir com una assignatura optativa que s'oferia també a altres conservatoris de grau professional de Catalunya, però aquest projecte que va néixer «com a inquietud del professorat del centre» s'ha anat enriquint en la seva oferta acadèmica i s'ha convertit en «un espai inèdit a Catalunya i probablement també a la resta de l'Estat, que atreu fins i tot alumnes que han acabat els estudis superiors», segons el director acadèmic del conservatori, Salvador Parron.
A més de les classes teòriques, l'aula ofereix formació d'una quinzena d'instruments –clavicèmbal, viola de gamba, flauta de bec, percussions...–, als quals s'ha afegit aquest any la xeremia, que completa així els instruments de la cobla de ministrers, predecessora de la cobla actual, que l'aula ja oferia: fagots històrics, oboè barroc, sacabutx i corneta. Una altra novetat són les classes de conjunt de música medieval. Ara l'aula ja no queda limitada al barroc, sinó que el seu àmbit d'estudi va de l'època medieval al classicisme.
xavier castillón
El Punt