10/11/2009 |
El periodista Marcel Gorgori dirigeix l'espectacle que serà en benefici de la Fundació Finestrelles.
No totes les veus de soprano i de tenor són iguals. Per aprendre a diferenciar-les, el periodista mediàtic Marcel Gorgori ha creat el concert-espectacle Sopranos i Tenors que es realitzarà el 19 de novembre a l'Auditori CosmoCaixa. Més de 300 persones podran assistir a l'esdeveniment, a benefici de la Fundació Finestrelles.
La Fundació Finestrelles
L'organització compta amb un centre de dia, una residència assistida i un club esportiu."Estem federats i competim en els jocs olímpics del 1992", explica el gerent de la Fundació, i fa broma: "com els nostres usuaris són, la majoria, gent gran, vam jugar molt malament a bàsquet però, en canvi, arrasem a petanca.. El centre ofereix suport a persones adultes amb la Síndrome de Down i retards mentals diversos, així com problemes psíquics no diagnosticats. "M'he passat la vida treballant en el sector hospitalari i, per a mi, comprovar que prop d'un 25% de les disminucions psíquiques no estan ni tan sols bé diagnosticades va ser un cop molt dur", explica Lluís Viguera.
Gorgori, que ha escrit llibres i ha dirigit programes de divulgació operística, s'encarregarà de presentar l'espectacle, que comptarà també amb la participació de les sopranos Maribel Ortega, Carmen Solís i Montserrat Melero, i els tenors Josep Fadó, Vicenç Esteve i Xavier Martínez.
Els fons que reculli el concert es destinaran a finançar accions assistencials de la Fundació Finestrelles per a les persones amb disminució psíquica severa. "Els programes inclouen canoterapia i musicoteràpia que estan tenint resultats espectaculars", explica el gerent de la institució, Lluís Viguera, abans d'afegir que es tracta de teràpies "molt cares de mantenir." Segons la Fundació, aquests programes només són eficients a llarg termini i poden arribar a ser contraproduents si es paren a la meitat. "En ser tan cars molts centres no els inclouen en l'agenda diària", comenta Viguera.
Casos per a l'esperança
J. és un dels nois que acudeixen diàriament al centre de la Fundació Finestrelles. Ronda els 30 anys i té disminució intel.lectual i una sordesa severa. Degut al seu problema auditiu, J no s'havia atrevit mai a parlar. Des que va començar la canoterapia es va adonar que amb els animals no s'ha de parlar bé per arribar a ser entès. Ara ha començat a dir les seves primeres paraules, és capaç de saludar i donar instruccions simples als gossos.
Casos com el de J. són els que motiven els de l'equip de la Fundació a seguir endavant amb aquestes teràpies alternatives. "Els animals aconsegueixen que millorin els seus problemes de comunicació, de timidesa, de depressió i de violència reprimida", assegura Viguera.
Un altre noi del centre passava més de vuit hores al dia assegut sense participar ni relacionar-se per la seva timidesa. Des que va conèixer als gossos és molt més actiu i extravertit. "Quan arriben els gossos és una festa", comenta Viguera. Les teràpies solen ser en grup per tal que tots tinguin l'oportunitat però després l'equip de terapeutes selecciona els més necessitats per tal que rebin sessions individuals.
Les entrades per assistir al concert-espectacle costen 60 euros. També hi ha una "fila 0" per contribuir amb la Fundació.
Marta Cuatrecasas
La Vanguardia