29/10/2009 |
«El món té problemes més greus que l'avarícia d'alguna gent», diu el director indi.
Amb una elegància impertorbable, el mestre Zubin Mehta va donar ahir a Barcelona tres lliçons. Al matí, va apadrinar un projecte educatiu de l'Escola Coral de l'Orfeó Català a Bombai i, a la nit, va oferir un concert al Palau amb la Israel Philarmonic Orchestra. Patró d'honor de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mehta es va referir a l'escàndol Millet: «Els veritables problemes del món no són l'avarícia d'alguna gent, sinó el que passa a l'Índia, Orient Mitjà i l'Afganistan.»
Al juny, el director d'orquestra Zubin Mehta rebia amb entusiasme una proposició dels responsables –amb Clara Millet al capdavant de tot– del programa d'internacionalització del Palau: un projecte educatiu de l'Escola Coral de l'Orfeó Català adreçat als 300 nens que aprenen música a la Mehli Mehta Music Foundation (MMMF) de Bombai, escola que Zubin Mehta va crear fa tres anys com a tribut al seu pare, «el pioner de la música occidental a l'Índia».
Ahir, Mehta va visitar Barcelona per donar més impuls a aquesta aventura, que, amb un pressupost de 140.000 euros, té el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (que aporta 50.000 euros) i el patrocini de la Fundació Damm (8.000 euros). El projecte consistirà en tallers de cant coral als alumnes i professors de la MMMF que seran impartits al juliol pels directors dels cors de l'Escola Coral de l'Orfeó Català.
Mehta va revelar ahir que tenia un deute pendent amb Catalunya. De petit es va formar en una escola que dirigien jesuïtes catalans i, concretament, el va marcar molt un professor que havia estat alumne de Granados. Una altra connexió catalana de Mehta té a veure amb un flautista de l'orquestra de Pau Casals, Francesc Casanovas: «Un gran músic, que per sobreviure va haver de tocar als cafès de Calcuta. A més, també va tocar amb el meu pare.»
Mehta va oferir ahir al matí una roda de premsa, acompanyat de la presidenta del Palau, Mariona Carulla. Com era d'esperar, se li va preguntar per la seva opinió del cas Millet: «Fa dos dies que estic aquí i només he sentit rumors, només sé el que publica la premsa... Amb la mà ferma de la Mariona Carulla tot anirà bé.» La premsa no en va tenir prou i va insistir que donés la seva opinió: «Els veritables problemes del món no són els escàndols financers a Catalunya [referint-se al cas Millet, el cas Pretòria...]. Hi ha problemes més greus a l'Índia, l'Orient Mitjà i l'Afganistan que l'avarícia de determinades persones i polítics d'Occident.»
«Encantats, si ens tornen els diners»
Per a Mariona Carulla, la d'ahir va ser la seva primera roda de premsa per parlar d'un projecte cultural del Palau. Riallera i molt relaxada, va mesurar cadascuna de les seves paraules. Sobre els diners que va rebre del Palau la Fundació Trias Fargas, es va limitar a dir: «Estarem encantats si ens els tornen.» No va voler fer sang i va recordar que la setmana que ve hi haurà una reunió clau entre l'Orfeó i la Trias i Fargas per tractar a fons la qüestió. «Ens explicarem nosaltres i s'explicaran ells i intentarem aclarir les coses», va insistir. Carulla va voler donar ahir una imatge de tranquil·litat i normalitat. Creu que en aquesta nova etapa emergirà un altre Palau? «No tot s'ha fet malament, aquí. Moltes coses continuaran... Però, vaja, tot es farà millor.»
Maria Palau
El Punt