ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un mínim de vuit auditories externes no van detectar les martingales de Millet al Palau

18/9/2009 |

 

El Departament de Justícia no va sospitar mai dels comptes anuals presentats per la fundació perquè venien auditats.

Com a mínim vuit auditories realitzades entre el 2001 i el 2008 per empreses externes no van detectar cap tipus d'irregularitat en la gestió econòmica de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. Per això el Departament de Justícia va certificar com a bons els comptes de resultats presentats per la institució i no va sospitar mai de les martingales que l'expresident del patronat, Fèlix Millet, ha confessat que havia comès en una carta dirigida al jutge que investiga el presumpte desviament de fons de l'entitat. Millet admet que es va apropiar almenys 1,6 milions de la institució per al seu benefici personal, en fa únic còmplice seu l'exdirector administratiu del Palau, Jordi Montull, però n'exculpa explícitament les seves famílies i la resta de directius del patronat.

Obres i reformes a cases de la seva propietat. Viatges amb tota la família i a tot luxe a Dubai i les Maldives. I tot costejat amb diners de la institució. A grans trets, aquesta és la confessió que dimecres Fèlix Millet va fer arribar al titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona i que va deixar tothom bocabadat, inclòs el Departament de Justícia, que és qui exerceix el control de les fundacions. «Si admet que va fer tot això, no em vull ni imaginar què ha pogut fer de veritat», afirmava ahir un alt responsable d'aquest departament en conèixer els detalls de la confessió.

Però com pot ser que ningú no detectés les martingales de l'expresident del patronat quan la fundació està subjecta al control per part de l'administració pública? La resposta la va donar ahir el Departament de Justícia, de qui depèn aquest control a través de la direcció general de Dret i Entitats Jurídiques, que actua de protectorat de les fundacions, i qui assegura que mai, des del 2001 i fins avui, no havien tingut cap sospita de la gestió de Fèlix Millet al capdavant de la fundació de l'Orfeó i el Palau perquè la institució sempre presentava els comptes anuals auditats per una empresa externa i que en principi són un aval de garantia de bona gestió. La presentació dels comptes auditats és una de les mesures regulades per la llei 4/2008 de 24 d'abril del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a persones jurídiques. Aquesta llei estableix que els comptes anuals de les fundacions s'han de sotmetre a una auditoria externa si, en la data de tancament de l'exercici, durant dos anys consecutius, concorren almenys dues de les circumstàncies següents: que el total de l'actiu de la fundació superi els 6 milions d'euros, que l'import del volum anual d'ingressos ordinaris sigui superior als 3 milions d'euros i que el nombre mitjà de treballadors durant l'exercici sigui superior a cinquanta. La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música reuneix totes tres condicions. Qui va certificar la majoria d'aquestes auditories és l'empresa catalana Gabinete Técnico de Auditoría y Consultoría SA, dirigida i assessorada per catedràtics d'economia de reconegut prestigi, com ara l'expresident de Caixa Catalunya Antoni Serra Ramoneda.

Més control

Arran de l'escàndol protagonitzat per Fèlix Milet al capdavant de l'Orfeó Català i el Palau de la Música, el Departament de Justícia accelerarà l'aprovació de la llei del protectorat, que entre d'altres objectius permetrà a l'administració exercir un major control de la gestió econòmica de les fundacions privades, a més d'aclarir les competències de la Generalitat en aquesta matèria. Precisament aquesta llei que Justícia vol impulsar ha provocat algunes tibantors polítiques perquè alguns partits la consideren excessivament intervencionista.

EL PROTAGONISTA
FÈLIX MILLET
EXPRESIDENT DEL PATRONAT FUNDACIÓ ORFEÓ CATALÀ-PALAU DE LA MUSICA
Ha confessat que va desviar 1,6 milions d'euros de la institució per fer obres a casa seva i viatjar amb la família

«Ens sentim víctimes d'una gestió que ha menystingut els cors sistemàticament i que durant molts anys ens ha obligat a treballar en condicions de precarietat injustificada.» Dolors Graupera, cantaire de l'Orfeó, va llegir ahir a les portes del Palau de la Música un manifest en nom dels cantaires i directors de l'Orfeó Català, l'Escola Coral i el Cor de Cambra, que ahir van substituir el seu assaig al Palau per una assemblea de la qual en va sortir un comunicat. Els cantants van expressar la seva «indignació» per les referències als cors que feia Millet a la seva carta. «Les considerem confuses i mal intencionades i només pretenen desorientar l'opinió pública i encobrir els veritables destinataris i motius de la investigació.» Els cors, que per aquest vespre a les 7 han convocat una cantada al carrer davant del Palau, també van destacar en la lectura del manifest la seva voluntat «de continuar amb normalitat la temporada artística que s'acaba d'iniciar».

JOSEP M. FLORES / RAÜL MAIGÍ
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet