ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L’Òpera de Londres confia en La Fura per obrir la temporada

17/9/2009 |

 

El grup català presenta ‘Le Grand Macabre’, de Ligeti, al teatre Coliseum. «És una obra molt boja», diu Àlex Ollé, director artístic de la vistosa producció.

Terror, violència, sexe, hedonisme. La Fura dels Baus irromp a l’English National Opera (ENO) de Londres amb un muntatge apocalíptic de Le Grand Macabre. La peça lírica creada el 1978 per György Ligeti, el compositor contemporani favorit de Stanley Kubrick, inaugura aquesta nit la temporada al prestigiós teatre del Coliseum de la capital britànica.

La Fura ha fet servir Clàudia, una nina gegant de 17 metres d’altura, per fer entrar i sortir, per la boca, els ulls, el sexe o els pits, els protagonistes d’una farsa sobre la fi del món. «Volíem acostar a la gent la idea de la mort, fer-los sentir una por física i carnal», explica Àlex Ollé, que comparteix la direcció artística amb Valentina Carrasco.

«És una obra molt boja, basada en un text del teatre de l’absurd dels anys 30, i tot i que en el fons és una tragèdia, té molta vitalitat i molt d’humor», afirma l’artista català. Quan el compositor hongarès va escriure Le Grand Macabre, el moviment de l’antiòpera estava, al seu entendre, esgotat. «Ligeti va anomenar aquesta peça l’antiantiòpera, perquè reprèn molts punts de l’òpera clàssica, com les àries o els duos, amb mirades i referències a obres de Verdi o de Rossini», apunta Carrasco. La peça, considerada la més rellevant creació lírica de la segona meitat del segle XX, és una coproducció del teatre de La Monnaie de Brussel·les i el Teatro dell’Opera di Roma –ciutats on ja s’ha representat– juntament amb l’ENO i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on arribarà l’octubre del 2010. Al treball de La Fura es deuen l’escenografia, d’Alfons Flores, el vestuari, de Lluc Castells, i els vídeos, de Franc Aleu.

CRÍTIQUES / Les primeres crítiques al muntatge han estat entusiastes. «És una producció d’una intel·ligència que enlluerna», «l’endemà al matí encara estàs rient», escriu el Financial Times. «És un maridatge fantàstic de música surrealista i uns efectes visuals tècnicament fabulosos», assenyala The Times, que veu en l’elecció de La Fura dels Baus, per obrir la temporada de l’ENO, «un clar intent d’atraure una audiència nova i jove».

BEGOÑA ARCE
El Peròdico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet