5/6/2009 |
La soprano repassa a ‘Me llaman la primorosa’ diverses àries del repertori líric. Emilio Sagi, renovador del gènere, firma aquesta versió semiescenificada
Aquesta nit (i diumenge) torna al Liceu Ángeles Blancas, una soprano que conquista el públic barceloní cada vegada que es fica a la pell d’un personatge, ja sigui de Verdi (com en la seva exitosa participació a Luisa Miller); de Mozart (com en la seva aplaudida Donna Anna del Don Giovanni en la controvertida versió de Bieito) o de qualsevol compositor contemporani que se li posi al davant (com en les seves punyents intervencions a La voix humaine, de Poulenc, o a la recent estrena de La cabeza del Bautista, de Palomar).
Blancas és, abans de tot, un animal escènic que connecta amb el públic amb la seva única presència i abans d’emetre una sola nota. Per al seu retorn a Barcelona, la cantant espanyola nascuda a Munic ha escollit un gènere en què no s’ha prodigat: la sarsuela. Passats ja 15 anys des del seu debut als escenaris, no s’havia iniciat encara en el gènere líric espanyol «per cap raó especial», diu l’artista. «Simplement, perquè no ha estat així, però m’encanta, especialment quan es fa bé com és el cas d’aquest fantàstic happening que hem muntat al Foyer del Liceu».
Es tracta d’un ampli repàs al repertori de sarsules en una versió semiescenificada que firma Emilio Sagi, un gran expert i ja famós renovador d’aquest gènere tantes vegades maltractat a Catalunya i que porta per nom Me llaman la primorosa, una de les romances de sarsuela més cèlebres per a soprano lleugera. Amb un «meravellós» vestuari –en paraules de la mateixa Blancas (dissenyat per Jesús Ruiz) i l’acompanyament del pianista Giovanni Auletta (un altre artista que s’estrena en aquest repertori), la soprano cantarà en dues entregues un programa que compta amb obres d’autors com Barbieri, Chapí, Chueca, Giménez o Serrano. Un espectacle que promet i que es presenta en coproducció del Liceu amb el Teatre Arriaga de Bilbao, del qual Sagi és director artístic des dels inicis de la temporada actual.
MANEL CEREIJO
El Periódico de Catalunya