ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Amics de la Música de Valls preparen l'estrena mundial del ballet «Ariel», de Robert Gerhard

12/5/2009 |

 

Només se'n coneix la versió de concert, estrenada el 1936 al Palau de la Música.

El ballet Ariel, de Robert Gerhard (Valls, 1896 - Cambridge, 1970), s'estrenarà l'any 2011 a la capital de l'Alt Camp. Hauran passat més de tres quarts de segle des de la seva edició quan l'orquestra Camerata XXI i tres-cents escolars d'entre 11 i 12 anys interpretin per primera vegada aquesta partitura del compositor que va introduir el dodecafonisme a l'Estat espanyol. Aquest és el projecte que han ideat els Amics de la Música de Valls i que liderarà un equip integrat per professionals reconeguts.

 

«Si féssim l'espectacle amb un ballet professional, tot quedaria molt desvinculat del poble i per aquesta raó vam decidir fer-ho amb infants.» La ballarina Carme Vidal, coneguda per la seva trajectòria amb la companyia Mudances, i que serà la coordinadora artística del projecte, argumentava d'aquesta manera la decisió de fer la representació amb tres-cents escolars d'entre 11 i 12 anys, tots de Valls, la ciutat que el 2011 celebrarà les festes decennals de la Mare de Déu de la Candela.

Carme Vidal està convençuda del bon rendiment de l'espectacle: «M'agrada el treball amb nens que no estan codificats i no sento que sigui més complicat que fer-ho amb professionals; senzillament és diferent.» Carme Vidal estarà acompanyada en l'elaboració d'aquest projecte per Montse Colomé, coneguda pels seus treballs en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics del 1992 o per la coreografia de Le nozze di Figaro, el 2008 al Liceu. També estarà al costat de les dues especialistes en arts escèniques Llorenç Corbella, tècnic en vestuari i escenografia. Ahir, tots tres es van reunir a Valls amb els directors de tots els centres escolars.

Les peculiaritats de l'espectacle
El ballet Ariel, de Robert Gerhard, està inspirat en La tempesta, de William Shakespeare. La idea va ser concebuda amb decorats de Joan Miró i la música la va compondre Gerhard seguint el suggeriment de Massine, primer ballarí dels ballets russos del coronel W. Basil i d'Antal Dorati, «però no es va arribar a escenificar perquè es va considerar que la música era massa simfònica», explicava ahir la coreògrafa Montse Colomé, poc després d'haver tingut el primer contacte amb els directors dels centres escolars de la ciutat. Només el 19 d'abril de 1936 es va interpretar el concert de la suite, al Palau de la Música. Ara, en aquest projecte «fet a mida», com indicava Montse Colomé, els escolars hi podran intervenir de manera voluntària, tant per aparèixer damunt l'escenari com per participar en els tallers plàstics que s'organitzaran per preparar el muntatge de vint-i-cinc minuts de durada i que al llarg del 2010 exigirà als alumnes una classe setmanal dedicada a la preparació de l'Ariel.

A. ESTALLO
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet