8/5/2009 |
La mostra, única a les comarques de Tarragona, té lloc aquest cap de setmana al centre Cal Massó.
Donar a conèixer el repertori d'alguns dels compositors més cotitzats de la música clàssica contemporània és el principal objectiu de la primera mostra Contemporànica, que tindrà lloc aquest cap de setmana al Centre d'Art Cal Massó de Reus. Nascuda amb modèstia però amb voluntat d'anar-se ampliant en properes edicions, la mostra s'estructura en dos apartats: els concerts familiars que duran a terme alumnes del conservatori de música de Reus i els que executaran músics professionals, entre els quals hi ha l'important compositor ampostí Antoni Sebastià, que diumenge presentarà la seva obra.
Sota la direcció artística de Maurici Dalmau i l'organització del Centre d'Art Cal Massó i Juandesafinado Produccions, Contemporànica arrencarà dissabte (17.00 h) amb la interpretació d'onze composicions a càrrec d'alumnes del conservatori de música de la Diputació a Reus. A les nou del vespre, començarà la segona part dels concerts, que executarà el grup Ensemble Nü, format per Núria Andorrà (percussió) i Naün Monterde (clarinet baix). El grup interpretarà peces de compositors com Anthony Gilber, Albert Llanas, John Cage o Leo Brouwer. Durant aquest concert, l'artista Jordi Andorrà pintarà un quadre perquè una de les voluntats de Contemporànica és demostrar l'íntima relació de la música contemporània amb altres disciplines artístiques, segons Maurici Dalmau, que és també professor del conservatori reusenc. La mostra acabarà diumenge amb dos concerts. D'una banda, el del grup 4V (12.00 h), format pels violinistes Albert Rodríguez, Laura Gené, Maurici Dalmau i Josep M. Ferrando, que presentarà Contempo, una proposta didàctica amb peces de Witold Lutoslavsky, Istvan Szlenyi i Luciano Berio; i de l'altra, el recital de 3 Sax+1 (19.00 h), un quartet de saxòfons que interpretarà un repertori de música actual que està composta especialment per a aquest instrument. La mostra acabarà amb la interpretació de Scorpius, una composició d'Antoni Sebastià que presentarà el mateix músic. L'ampostí és autor, entre altres peces, d'Angelus novus, una obra simfònica amb la qual Sebastià va guanyar el premi Andrés Gaos 2007, que atorga la Diputació de la Corunya i que va estrenar el mes passat l'Orquestra Simfònica de Galícia.
Per música contemporània s'entén la que s'ha compost a partir de la segona meitat del segle XX i de la irrupció de l'atonalitat. És un concepte molt ampli, amb molts corrents i gèneres, però que té algunes característiques comunes com l'aparició del saxo i la percussió en les composicions: «Aquests són dos instruments propis del segle XX i són els més destacats de la música contemporània», segons Dalmau. La nova música clàssica a vegades és sinònim de música experimental, o música difícil per al gran públic, i aquí rau la importància de Contemporànica, una mostra inèdita a les comarques de Tarragona i que vol apropar la música clàssica pròpia dels segles XX i XXI a l'espectador. Malgrat el desconeixement del públic massiu, la música contemporània és ben present, per exemple, en moltes bandes sonores cinematogràfiques (és el cas, per exemple, de la música de Michael Nyman per a les pel·lícules de Peter Greenaway o per a l'arxiconeguda El piano de Jane Campion) o en música publicitària. Del territori és també un dels noms més importants de la nova música clàssica: la del compositor riudomenc Joan Guinjoan.
Natàlia Borbonès
El Punt