ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Trio Kandinsky ataca el triple concert de Beethoven en el 29è festival Pau Casals

29/4/2009 |

 

Seguint la filosofia d'homenatjar Pau Casals i prendre el violoncel com a fil conductor, el XXIX Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell ha programat 14 concerts, que presenten obres destacades com ara el Triple concert per a violí, violoncel, piano i orquestra op. 56, de Beethoven, que interpretarà per primer cop el Trio Kandinsky al costat de l'Orquestra de Cambra de Granollers, i la Suite Ibèria, en un concert a càrrec del pianista Lluís Grané que recordarà Albéniz en el centenari de la seva mort. Entre els solistes rellevants hi ha la pianista Maria João Pires, que tocarà amb el violoncel·lista Pavel Gomziakov. Encetarà el programa el grup Cello Duello, l'11 de juliol, i el clourà el 29 d'agost el Trio Salmoè, en un concert familiar.

 

Un dels concerts més esperats del festival és el que unirà per primer cop sobre l'escenari el Trio Kandinsky, resident a l'Auditori i que enguany celebra el desè aniversari, i l'Orquestra de Cambra de Granollers el 30 de juliol. Al faristol, el Triple concert per a violí, violoncel, piano i orquestra op. 56, de Beethoven. «És una obra cabdal que reuneix tres solistes que han de treballar conjuntats amb l'orquestra; la violoncel·lista té una part reconegudament difícil», comentava ahir Emili Brugalla, del Trio Kandisky. El programa inclou la Suite del ballet-pantomima ‘Alphonse et Léonore', de Ferran Sor, que s'interpretarà per segon cop des que es va estrenar el 1823 i que inclou la presència força excepcional d'un guitarrista.

Una altra de les cites destacades pels organitzadors és el concert que oferirà el jove pianista Lluís Grané el dissabte 18 de juliol, amb un monogràfic d'Albéniz, del qual aquest any es commemoren els cent anys de la mort. «És el meu compositor preferit, i em sembla fantàstic poder tocar tota la sèrie d'Ibèria», explicava ahir el jove intèrpret.

Com cada any, la música catalana té una presència destacada en el festival a través de la cobla. Enguany és el torn de La Principal del Llobregat, que oferirà un concert d'allò més original el dia 23 de juliol. Acompanyada de la percussió llatina de Roger Soler, repassarà la trajectòria d'anada i tornada de la música catalana a les Amèriques a partir dels indians: «Volem mostrar com han evolucionat aquests ritmes i com un xotis català s'ha convertit en un danzón cubà. A més, Pau Casals estava molt vinculat a Puerto Rico, d'on era originària la seva mare», explicava el director Esteve Molero.

Pel que fa a les orquestres estrangeres, sobresurt The Czec National Symphony, que interpretarà un doble programa al voltant de les relacions entre Praga i Viena amb obres de Dvorák, Smetana, Brahms i Beethoven; i la Danubia Orchestra Óbuda, amb István Várdai al violoncel, que tocarà les Variacions per a un tema rococó, de Txaikovski, i la Renana, de Schumann, amb la direcció d'Alexis Soriano.

El gerent de l'Auditori, Juli Grandia, va subratllar la presència del grup La Tempestad, que està enregistrant les simfonies de Haydn, així com la de l'Orquestra Camerata XXI, de les terres tarragonines, que iniciarà una gira pel Japó l'any vinent. Entre els solistes de més prestigi destaca la pianista Maria João Pires, que tocarà amb el violoncel·lista guanyador del concurs Txaikovski, Pavel Gomizakov, així com el violoncel·lista Wen-Sinn Yang, que torna al festival al costat de la Camerata XXI. I no es pot oblidar la interpretació cara a cara entre dos violoncels, els Cello Duello, amb W.E. Schmidt i J.P. Maintz, que asseguraran en el programa inaugural, l'11 de juliol, el solo de la Suite núm. 3 de Bach, una «condició» del festival.

PROGRAMA
11 juliol
Cello Duello
18 juliol
Lluís Grané, Albéniz
23 de juliol
Cobla La Principal del Llobregat
30 de juliol
Orquestra de Cambra de Granollers i Trio Kandinsky
1 d'agost
Orqu. Camerata XXI
3 d'agost
Maria João Pires i Pavel Gomziakov
8 d'agost
La Tempestad
12 d'agost
The Czech National Symphony Orch. Jakub Tulman, violoncel.
13 d'agost
The Czech National Symphony Orch.
Jan Fiser, violí
16 d'agost
Fine Arts Quartet
20 d'agost
Danubia Orchestra
Óbuda
22 d'agost
Cor de la Capella de Sant Petersburg
25 d'agost
Camerata Scotland
29 d'agost
Trio Salmoè
Intercanvi amb Prada
Una de les novetats d'aquesta edició és la presència del Fine Arts Quartet, fruit d'un intercanvi amb el Festival Pau Casals de Prada, al Conflent. «Es tracta d'un primer pas, i la nostra voluntat és que sigui perdurable», sostenia ahir Grandia.

El grup, que interpretarà peces de Rossini, Mozart i Gershwin, així com El cant dels ocells, té el contrabaixista Jurek Dybal i el clarinetista Michel Lethiec, director del festival del Conflent.

El pressupost del festival Pau Casals és de 220.000 euros. El percentatge subvencionat oscil·la entre el 20% i el 25%. Un altre terç procedeix dels patrocinadors, i un tercer terç, de les entrades. El 70% del pressupost es destina a pagar els músics.

Valèria Gaillard
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet